Zanimivosti

Vsak dan sem pila do nezavesti

T.P.
25. 9. 2015, 06.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Samantha Hoult (28) iz Avstralije je pretiravala s pitjem alkohola. Vsako jutro se je spraševala, kaj se je dogajalo ponoči, vendar pa se te uničujoče navade nikakor ni mogla otresti.

FB

Šele takrat, ko je končala v bolnišnici, kjer so ji zabičali, da ne sme več popiti niti kapljice, se je streznila. »Piti sem začela pri 14 letih. Sprva sem pila le občasno, kozarček ali dva vodke, po ločitvi staršev pa sem začela alkohol zlorabljati kot beg od svojih čustev. Bilo mi je 16 let in s pomočjo pijače sem pozabljala na skrbi,« pripoveduje Samantha. Od takrat je šlo z njo le še na slabše in mati je bila zanjo zelo zaskrbljena. »Vedela sem, da jo skrbi. Skušala me je nadzorovati, vendar ji nisem dovolila. Raje sem se odselila. Najprej sem se do nezavesti opijala samo ob koncih tedna, potem pa sem začela uživati alkohol vsakodnevno.« Večino denarja, ki ga je zaslužila kot natakarica, je zapravila za alkohol. Ker pa je zaradi opitosti pogosto izostajala iz službe, so jo odpustili. Pri 19 letih se je začela šolati za medicinsko sestro, saj je mislila, da se bo na ta način otresla alkohola. Žal se je vse še poslabšalo. Pila je šest dni na teden.

FB

Liter vodke na dan

Samantha Hoult, bivša alkoholičarka »Nisem mogla verjeti, da je alkohol prevzel nadzor nad mojim življenjem. Če mi ne bi rekli, da bom umrla, se mu verjetno nikoli ne bi odpovedala.«

»Ob koncih tedna sem izpraznila najmanj dve steklenici vodke, zato se nisem spomnila ničesar, kar sem počela v pijanem stanju. Nekoč mi je prijateljica povedala, da sem se odpeljala s tujcem. Grozno sem se počutila, saj nisem imela pojma, kaj se mi je dogajalo. A nisem mogla prenehati. Bila sem v začaranem krogu.« Ker je potrebovala čedalje večje količine alkohola, je prenehala plačevati račune in si začela kopičiti dolgove. Izgubila je apetit in njena teža je padla na 51 kg. »Moje življenje je postalo ena sama zmešnjava. V redkih trenutkih treznosti sem se nenadzorovano tresla, zato sem morala pred odhodom iz hiše obvezno nagniti nekaj kozarčkov. Streznila sem se šele lansko poletje,« pravi Samantha. Takrat je namreč dva dni neprestano bruhala, zato je obiskala zdravnika. Ugotovil je, da ima težko obliko hepatitisa in da je njeno življenje močno ogroženo. Morala je ostati v bolnišnici, kjer so ji zabičali, da se mora alkoholu popolnoma odpovedati. »Če bi spila samo še en kozarček, bi bila danes mrtva,« pojasnjuje mladenka in dodaja, da je šele takrat dojela, da se mora resnično odpovedati alkoholu.

FB

Prvi zmenek v treznem stanju

Prehod v trezno stanje je bil seveda zelo boleč. Borila se je z migrenami, drhtenjem, nespečnostjo in slabostjo, a naposled se je le postavila na noge. Vrnil se ji je apetit, spoznala pa je tudi sedanjega fanta. »Zmenek z njim je bil prvi zmenek, na katerega sem prišla trezna. Moja jetra znova delujejo tako, kot morajo, jaz pa se počutim odlično. Upam, da bo moja izpoved še komu pomagala, da se znebi te grozne navade. Alkohol me je skoraj stal življenja. Ne dovolite, da se to zgodi tudi vam,« sporoča Samantha.