Zanimivosti

Evropska noč raziskovalcev kot promocija poklica znanstvenika

STA
25. 9. 2015, 06.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Po vsej Evropi in tudi na šestih lokacijah v Sloveniji bo danes potekala že 10. Evropska noč raziskovalcev. Njen cilj je predstaviti poklic in življenje znanstvenika, glavna tema letošnje noči pa bodo raziskovalci in znanstveniki v središču vsakdanjega življenja.

Arhiv Svet24

Noč raziskovalcev je vseevropski dogodek, ki se odvija v večini evropskih držav zadnji petek v septembru. Dogodek se bo zvrstil na več kot 1200 lokacijah v več kot 300 mestih v 24 evropskih državah hkrati.

Osrednji slovenski dogodek projekta, ki ga v okviru programa Obzorje 2020 v Sloveniji organizira Inštitut Jožef Stefan, bo potekal na Novem trgu v Ljubljani. Na glavnem odru se bodo zvrstila različna interaktivna predavanja ter diskusije iz različnih znanstvenih področij, kot so energetika, ekologija, zdravje, naravoslovje in informacijska tehnologija, program pa bo povezoval Sašo Hribar. Poleg dogajanja na glavnem odru bodo na ogled še številne stojnice, na katerih se bodo prestavili slovenski raziskovalci.

V Gimnaziji Šentvid si bodo zvečer lahko vsi zainteresirani v primeru dobrega vremena na strehi skozi teleskop ogledali planeta Mars in Saturn ter tudi bolj oddaljene predele naše galaksije. V krajinskem parku Ljubljansko barje bodo medtem organizatorji pripravili predstavitev barjanskih tal in pitne vode skozi sklop poskusov.

Fakulteta za vede o zdravju v Izoli bo predstavila znanje na področju zagotavljanja in ohranjanja zdravja. Dogodki v okviru noči raziskovalcev bodo sicer potekali tudi v Novem mestu in Planici.