Zanimivosti

Slavna betlehemska zvezda je bila v resnici navaden meteorski dež

T.C.
24. 9. 2015, 13.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Betlehemska zvezda, ki je - kot trdi Biblija - trojici modrecev kazala pot do kraja Jezusovega rojstva, je bila navaden meteorski dež oziroma roj perzeidov, trdijo britanski astronomi.

Prepričani so, da so zvezde repatice ali meteorski dež edina možna razlaga, če se je takrat v resnici pojavila nekakšna močna svetloba. Skupina astronomov je kar nekaj let preučevala zgodbo o zvezdi, ki je modrece z Vzhoda pripeljala do Judeje, kjer so malega Jezusa zasuli z darovi.

V resnici pa nihče ne ve, če je to zgolj zgodba ali pa je v resnici bila vidna nekakšna zvezda repatica. Skušali so to znanstveno utemeljiti, pravijo raziskovalci. Ta svetloba je bila močna in kratkotrajna, videlo pa jo je le nekaj ljudi.

Edino, kar bi se skladalo z legendo, je pojav nekaj zvezd repatic ali meteorski dež. Neke zgodnejše teorije pravijo, da je svetloba Betlehemske zvezde, ki se omenja v Matejevi knjigi, posledica eksplozije zvezde ali morda trka dveh nebesnih teles.

Astronomi pa menijo, da bi kaj takega videlo ogromno ljudi in bi to gotovo bilo zabeleženo še na drugačen način, kot z neverodostojnimi zapisi, ki so - plod domišljije? - celo nastali stoletja po domnevnem dogodku.