Zanimivosti

Dvig motivacije ali kako preživeti v divjini

P.R.
23. 9. 2015, 19.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Po dolgem in vročem poletju na vrata že trka jesen, z njo pa nove delovne obveznosti, novi projekti in novi cilji. Zato je septembra čas za dvig motivacije.

Barbara Reya

Zvezdana Lubej, ustanoviteljica Kadrovske asistence in direktorica podjetja Profiles International Slovenia, v katerih so specializirani za celotno kadrovsko področje, podjetjem s profiliranjem kandidatov pomaga ustrezno izbrati prave sodelavce (s povprečnih 14 na 75 odstotkov uspešnosti), motivirati zaposlene in oblikovati karizmatične voditelje in time, kar izjemno izboljšuje vzdušje v podjetju in delovne rezultate. 

MOTIVACIJA JE IZJEMNO POMEMBNA 

Za povečanje motivacije po dopustih priporoča teambuilding. »Primarna funkcija teambuildingov je, da zaposlene med seboj še bolj povežejo, hkrati pa vsakemu posamezniku pomagajo razumeti, pri katerih nalogah je lahko najbolj koristen in kako naj izkoristi osebnostni potencial. Zavedanje lastnih prednosti in prednosti sodelavcev poveča motivacijo in zavzetost za delo ter posledično tudi uspešnost podjetja,« je povedala Lubejeva in dodala, da morajo biti teambuildingi domiselno sestavljeni. Delavnice morajo spodbuditi sodelovanje med zaposlenimi in dograjevanje idej, vse to na zabaven, vendar poučen način. 

Med zaposlenimi morajo delavnice vzbuditi sodelovanje in dograjevanje idej.

POZITIVNO VZDUŠJE 

Pri tem je Lubejeva izpostavila naslednje: »Vzdušje v podjetju mora biti pozitivno. Če so zaposleni na splošno nezadovoljni in ne čutijo nobenega zanimanja vodij zanje, tudi teambuilding ne bo povečal njihove motivacije. To je le nadgradnja.« Kako pomembno je vlaganje v zaposlene, zelo dobro vedo v Plastiki Skaza, kjer se zavzemajo za rast in razvoj kadra. Prav zato so tudi prejemniki nagrade zlata nit za najboljšega zaposlovalca. Tudi v velenjskem podjetju, ki se je z novimi, v temi svetlečimi se lončki predstavilo na Dnevih inovativnosti, so se pred kratkim udeležili teambuildinga, na temo preživetja v naravi. Pestro dogajanje brez telefonov, vsakdanjih pripomočkov in pripravljene hrane je pokazalo, kako dobro znajo sodelovati med seboj. Hrano so si morali poiskati sami, tudi črve so jedli, spali so na prostem, pri nizkih nočnih temperaturah, in se trudili premagovati utrujenost. »V takih razmerah človek hitro spozna svoje prioritete. Naši zaposleni so videli, v kolikšni meri znajo med seboj sodelovati, se povezati in navsezadnje podrediti oziroma prevzeti vodstvo,« je povedala Tanja Skaza, direktorica Plastike Skaza.

VODITELJI ALI NE 

Vodje so ugotovili, ali znajo dobro voditi, kaj jim manjka in kaj morajo izboljšati. Šlo je tudi za preizkus odzivanja v kriznih položajih in ohranjanja mirne krvi, je povzela Tanja Skaza, ki je bila na svojo ekipo, ki je preživela v divjini, zelo ponosna. Tanja meni, da podjetje lahko raste in se razvija, če so tako usmerjeni tudi zaposleni. Vendar jih je treba motivirati.