Svet

Papež Frančišek v New Yorku pohvalil ameriške nune

STA
25. 9. 2015, 08.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Papež Frančišek je v četrtek sklenil obisk v Washingtonu s kosilom pri brezdomcih, namesto pri kongresnikih v New Yorku, kjer nadaljuje obisk v ZDA. Znova je pokazal, da v katoliški cerkvi veje nov veter, ko je v newyorški katedrali Sv. Patricka posebej pozdravil vse ameriške nune, ki so bile pod prejšnjim papežem podvržene preiskavi.

Reuters

Vatikan je sprožil preiskavo proti njim na pobudo ameriških škofov, ki so se pritoževali, da nune delajo to, kar danes dela papež Frančišek. V ospredje postavlja sočutje, reveže, bolnike in vse, ki potrebujejo pomoč, manj pa poudarja cerkveno doktrino in kulturno vojno, kot v ZDA pravijo nasprotovanju homoseksualnosti in splavu. Preiskava se je končala brez rezultatov pred pol leta.

"Rad bi se vam zahvalil za duhovno moč in pogum ter vam povedal, da vas imam zelo rad," je papež povedal nunam v španščini, kar je naletelo na velik aplavz v prepolni, 136 let stari katedrali na newyorški 5. aveniji, ki so jo pred kratkim prenovili za okoli 175 milijonov dolarjev. Papež je že v govoru pred obema domovoma kongresa jezil konservativce s poudarjanjem sočutja do priseljencev in revežev, potrebe po ukrepih proti podnebnim spremembam in odprave smrtne kazni.

Republikanci so se tolažili, ko je omenjal pomen tradicionalnih družinskih vrednot in svetost življenja od spočetja naprej, kar demokratov ni moglo razočarati, saj to ni nič novega. Kongresniki so papeža povabili na kosilo, vendar je vljudno odklonil in odšel do cerkve v Washingtonu, kjer je obedoval z brezdomci in drugimi reveži. Tam je povedal, da za brezdomstvo v družbah ni nobenega opravičila.

Tako kot v Washingtonu je papež tudi v New Yorku spominjal Američane, da so vsi priseljenci, če niso člani kakšnega indijanskega plemena, vendar mu vsaj v New Yorku, svetovni prestolnici imigrantov, tega ni bilo potrebno posebej poudarjati.

Na letališču JFK ga je pričakala srednješolska godba na pihala in mu zaigrala pesem "New York, New York", nakar je skupaj s kardinalom Timothyjem Dolanom in drugimi dostojanstveniki poletel z vojaškim helikopterjem proti Manhattnu.

Na priljubljeno temo je mimogrede simbolično opozoril tako, da je zaokrožil mimo Kipa Svobode, največjega ameriškega simbola imigracije, v katerega so z upanjem zrli milijoni, ki so prihajali v ZDA iz Evrope.

Zvečer bo daroval mašo v dvorani Madison Square Garden, v soboto zjutraj pa že potuje na svetovno srečanje družin v Philadelphio, kjer bo ostal do nedelje zvečer. 

Na Manhattnu se je nato peljal z avtom po ulicah, polnih z množicami katolikov ali radovednežev. Ti so morali prestati poostrene varnostne ukrepe, newyorška policija pa je celo postavila tri metra visoke žične pregrade ob Centralnem parku.

Ne glede na to, so ljudje prišli. Napolnili so pločnike ob 5. aveniji vse do Centralnega parka, blizu katerega je domovanje milijarderja Donalda Trumpa, vodilnega predsedniškega kandidata republikancev, ki je kampanjo zasnoval na zavračanju priseljencev. Trumpa so opazili, ko je prihajal domov in ga izžvižgali kot na kakšnem evropskem nogometnem derbiju.

Papež je med večerno molitvijo v katedrali Sv. Patricka izrekel priznanje tudi katoliškim duhovnikom in škofom zaradi odziva na pedofilske škandale v lastnih vrstah. Povedal je, da ve, da so veliko trpeli zaradi dejanj nekaterih bratov, ki so preko najbolj ranljivih članov škodili celotni Cerkvi.

Organizacije žrtev spolnih zlorab so do tega kritične, vendar pa Vatikan poudarja, da je priznanje potrebno, saj so škofje v ZDA v odzivu na krizo reorganizirali svoje postopke in plačali odškodnine, kar Cerkev želi postaviti za vzor.

Papež bo imel danes zjutraj po lokalnem času govor na sedežu ZN, kjer je pričakovati, da se bo dotaknil podobnih tem tako kot v Washingtonu. Potem bo sodelovala v medverskem obredu na jugu Manhattna v spominskem parku 11. septembra, obiskal bo revno šolo v Harlemu ter se popeljal skozi Centralni Park.

Zvečer bo daroval mašo v dvorani Madison Square Garden, v soboto zjutraj pa že potuje na svetovno srečanje družin v Philadelphio, kjer bo ostal do nedelje zvečer. Tam bo spet jezil ameriške konservativce, saj ima med drugim v načrtu srečanje z zaporniki.