Svet

Na Tongi po treh letih slovesno okronali novega kralja

M.V.
4. 7. 2015, 14.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Na Tongi so danes uradno okronali kralja Tupouja VI. Na slovesnosti je bilo prisotnih več tisoč ljudi, tudi številni dostojanstveniki iz tujine. Tupou VI. je prestol sicer zasedel že leta 2012, potem ko je umrl njegov samski brat George Tupou V., a ga doslej še niso uradno okronali.

55-letnega nekdanjega diplomata so okronali na slovesnosti v cerkvi v Nuku'alofi, prestolnici Tonge. Na kronanju je bila prisotna tudi njegova soproga, kraljica Nanasi Pau'u. Kakih 15.000 ljudi, večinoma Tongovcev, je prišlo ob tej priložnosti iz tujine. Med udeleženci so bili tudi japonski princ Naruhito s soprogo Masako in predstavniki evropskih dvorov.

Več sto šolarjev, ki so sedeli na tradicionalnih podlagah, je oblikovalo častno stražo, ko je kralj s soprogo prispel do cerkve na kronanje. Ker se Tongovci ne smejo dotikati kraljeve glave, je obred opravil upokojeni avstralski duhovnik D'Arcy Wood. Wood je bil sicer rojen na Tongi, sedaj pa živi v Avstraliji. Novega kralja je spoznal, ko je bil ta veleposlanik v Avstraliji.

S kronanjem se je zaključil teden slovesnosti, ki so se začele prejšnjo soboto. Začele so se s tradicionalnim obredom, ko so nov kralj in kakih 150 lokalnih dostojanstvenikov iz kokosovih lupin pili rahlo narkotičen napitek kava, temu pa je sledilo več dni uličnih zabav, plesov in drugih prireditev.

Tupou VI. je prestol zasedel, potem ko je pri 63 letih umrl njegov neporočen brat George Tupou V. V času njegove vladavine je Tonga dobila prvi demokratično izvoljen parlament.