Svet

Kanadi grozi recesija

sta/mv
4. 7. 2015, 14.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Kanadsko gospodarstvo se verjetno bliža recesiji, sta ta teden opozorili dve veliki svetovni banki. Kanado, ki je peta največja proizvajalka nafte na svetu, je še posebej prizadel padec globalnih cen nafte, njeno gospodarstvo pa se je v prvem četrtletju skrčilo za 0,6 odstotka na letni ravni.

Arhiv Svet24

Japonski finančni holding Namura je sporočil, da v drugem četrtletju pričakuje 0,5-odstotno krčenje kanadskega bruto domačega proizvoda, medtem ko Bank of America Merril Lynch napoveduje, da bo v tem obdobju verjeten 0,6-odstoten padec BDP. Recesija tehnično gledano državo doleti, ko se njen BDP krči dve četrtletji zapored.

Emanuella Enenajor iz Bank Of Amerika je povedala, da je kanadsko gospodarstvo letos negativno presenetilo. V prvem četrtletju se je njen BDP skrčil kljub januarskemu mehčanju monetarne politike, ko je Kanada znižala ključno obrestno mero.

Kanadsko gospodarstvo je precej odvisno od nafte, cene črnega zlata pa so na svetovnih trgih znatno padle. Kanada precej nafte proizvaja iz naftnega peska, kar pa je med dražjimi postopki pridobivanja, zato je ta država še posebej občutila padec cen nafte.

Recesija bo verjetno prizadela tudi kanadski dolar, katerega vrednost bi lahko do konca leta padla na 70 centov ameriškega dolarja.