Slovenija

Ob lepem vremenu bolj zaposleni tudi tatovi koles

sta/mv
4. 7. 2015, 12.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Ob lepem vremenu se mnogi Ljubljančani raje kot z motornimi vozili po opravkih odpravijo s kolesom. Z večjim številom koles po mestu pa prihaja tudi do večjega števila tatvin. Po neuradnih podatkih ljubljanske policijske uprave so samo v prvih petih mesecih letos prejeli okoli 395 prijav tatvin koles, od tega kar 160 v maju.

Reuters

Kot so za STA pojasnili na Policijski upravi Ljubljana, zgostitev kraj koles opažajo v obdobjih, ko kolesarjenje omogočajo vremenski pogoji. Lani so sicer prvih petih mesecih prejeli 525 prijav, v celotnem lanskem letu pa so obravnavali 1651 kraj koles.

V mesecih, ki niso ugodni za kolesarjenje, pa tatovi največ koles ukradejo iz kleti, garaž in hodnikov. Tatovi po pojasnilih policije uporabljajo priročna orodja, ki jih lahko neopazno prenašajo. Gre za različne ščipalke, klešče in podobno, saj lastniki uporabljajo ključavnice, ki jih je mogoče z lahkoto preščipniti, so pojasnili na policiji.

Lastnikom koles zato priporočajo uporabo kakovostne ključavnice. Tiste slabše kakovosti namreč ne predstavljajo za tatove koles nikakršne ovire. Kot so zapisali na ljubljanski policiji, naj bi po nekaterih izračunih ključavnica predstavljala vsaj 15 do 20 odstotkov vrednosti kolesa, ob tem pa svetujejo, naj bodo kolesa vedno zavarovana s ključavnico in priklenjena ob stabilen predmet.

Na ljubljanski policijski upravi so še opozorili, da se srečujejo z drznimi tatvinami, kjer storilci med vožnjo s kolesom žrtvi iz košare ukradejo torbice, denarnice ali prenosne računalnike. Zaradi tega kolesarjem priporočajo, da si takšne predmete oprejo ob telo.

Pri preiskovanju tatvine se sicer policisti najpogosteje srečujejo s pomanjkljivim opisom ukradenega kolesa. Kot so zapisali, je bilo po analizi ugotovljeno, da le 40 odstotkov lastnikov koles poda karakteristike o odtujenem kolesu, na podlagi katerih je identifikacija lahko nedvoumna.

Lastnikom zato priporočajo, da si zapišejo znamko kolesa, tip, model, barvo, znamko in tip posameznih sestavnih delov, številko okvirja, dodatno opremo, posebne individualne znake, poškodbe, prav tako ne bo odveč tudi fotografija kolesa. V kolikor na policiji ne izsledijo lastnika najdenega kolesa, ga prodajo na dražbi najdenih stvari, so še pojasnili na policiji.