Svet

Oživitev tudi več ur po smrti?

J.P.
19. 10. 2013, 19.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Meja med življenjem in smrtjo ni več tako jasna, kot je bila morda prej. Razvoj znanosti na področju reanimacije bi lahko omogočil oživitev tudi ure po tistem, ko se je srce že ustavilo.

Smrt ne nastopi v trenutku.

''Nekoč je oseba, ki je prenehala dihati in se ji je ustavilo srce, veljala za mrtvo,'' je dejal dr. Sam Parnia z Univerze v New Yorku. Znanstveniki so v kukanju za zaveso smrti ugotovili, da ta na celični ravni ne nastopi v trenutku.

Moč podhladitve.

Celice namreč začno umirati šele po tistem, ko je človek po naših definicijah že preminil. Parnia pravi, da lahko ta proces traja več ur in bi ga bilo mogoče obrniti. Nekoč je veljalo, da je trajna škoda, ko pretok krvi v možgane zastane za več kot nekaj minut, neizbežna. Znanstveniki zdaj trdijo, da to prepričanje preživeto. Ključ do uspeha, poleg dobre oskrbe, je podhladitev, pravijo strokovnjaki. Podhladitev je stanje, v katerem je temperatura telesa nekaj stopinj nižja kot sicer. Raziskave so pokazale, dodaja Parnia, da podhladitev zmanjša potrebo možganov po kisiku. Ideja o hlajenju telesa po srčnem zastoju ni nova, vendar znanstveniki do zdaj niso bili prepričani, ali je hlajenje v takšnem primeru dejansko dobrodejno.

V zadnjih nekaj letih pa vse več raziskav kaže, da podhladitev pacientu daje boljše možnosti za preživetje in okrevanje. Vseeno podhladitev ni del protokolov vseh bolnišnic, kar je po besedah Parnie žalostno: ''Znanje in sistem sta na voljo, vendar ne v uporabi.''