Svet

V eksploziji ubitih več vojakov

STA / S.R.
19. 10. 2013, 16.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V bližini Damaska je danes eksplodiral avtomobil bomba. V eksploziji in strelskem obračunu, ki je temu sledil, je bilo po podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice ubitih najmanj 16 vojakov sirske vladne vojske in 15 islamističnih upornikov, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Reuters
Nasilju v Siriji ni videti konca.

Do napada je prišlo na eni od ključnih nadzornih točk med mestom Mleha, ki ga nadzirajo sirski uporniki, in mestom Jaramana, ki velja za prorežimsko območje, ki ga naseljujejo večinoma kristjani in muslimani druzi.

Avtomobil bombo naj bi sprožil samomorilski napadalec protivladne islamistične Fronte al Nusra. Po poročanju državnih medijev je napad delo "teroristov", kar je izraz, ki ga režim sirskega predsednika Bašarja al Asada uporablja za upornike.

ZDA so medtem obtožile sirski režim surovega ravnanja s prebivalci. Tiskovna predstavnica State Departmenta Jen Psaki je govorila o "nezaslišanih poročilih o otrocih, ki umirajo zaradi podhranjenosti na območjih nedaleč stran od predsedniške palače v Damasku". Režim naj bi namerno preprečeval dostavo humanitarnih zalog več tisočim civilistom.

Posebni odposlanec Združenih narodov in Arabske lige Lakhdar Brahimi je prispel v Kairo, kjer začenja turnejo v regiji, namenjeno utrjevanju poti za mirovni proces. Svetovne sile naj bi se prihodnji mesec sestale na mirovni konferenci v Ženevi, a je sirska opozicija razdeljena. Naslednji teden naj bi glasovala, ali se bo udeležila konference ali ne.