Svet

Drama na strehi bolnišnice

P.R.
19. 10. 2013, 13.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Včeraj, okoli 9. ure zjutraj, so delavci med delom v pediatrični bolnišnici v Zagrebu odkrili eksplozivno telo. Takoj so evakuirali zaposlene v bolnišničnem laboratoriju.

Reuters
Bombo so morali razstreliti.

Delavci so na južnem delu strehe premaknili betonski blok, iz katerega je padla naprava, podobna žarnici. Ker niso vedeli, za kakšen predmet gre, je delovodja nemudoma poklical policijo, ki je hitro ugotovila, da gre za nevarno eksplozivno telo.

Potrebna je bila razstrelitev.

Natančneje: šlo je za vojaško bombo. Ker je ni bilo mogoče premakniti, so se pristojni odločili, da jo bo treba razstreliti. Pod streho bolnišnice se nahaja laboratorij, ki so ga nemudoma evakuirali. Vendar pa postopka z razstrelitvijo niso mogli izpeljati takoj, saj je do poldruge ure popoldne v bolnišnici potekala nujna operacija.

Pirotehniki so tako šele petnajst minut pred drugo uro razstrelili bombo, ki sicer ni povzročila nikakršne materialne škode. Po dramatičnem in napetem postopku se je negotovost v bolnišnici zaključila s srečnim koncem, znanih pa je tudi več podrobnosti o bombi. Slednja naj bi bila ostanek raketnega streliva, imenovanega »zvonček«, ki so  ga leta 1995 Srbi odvrgli na Zagreb kot odgovor na vojaško operacijo Blisk v zahodni Slavoniji. V omenjenem napadu na Zagreb je bilo ubitih šest ljudi, ranjenih pa 136. Med smrtnimi žrtvami je bil tudi policist Ivan Markulin, ki je sicer delal na področju deaktivacije neeksplodiranih »zvončkov« na dvorišču pediatrične bolnišnice.