Zdravje

Sanje o seksu niso to, kar mislite

U.K.
19. 10. 2013, 19.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Med najmočnejše sanje gotovo spadajo seksualne sanje, ki lahko povzročijo celo izliv. Največ ljudi se spomni prav teh in tudi za to obstaja dober razlog.

Kaj sanje povedo o vašem zdravju, 4. del.

Seksualne sanje naj bi povzročala povečana kreativnost. Čeprav jih doživljajo ljudje vseh starosti, pa so pogostejše pri osebah, starejših od šestdeset let. Študijo o tem je opravljal dr. Ian Wallace, ki verjame, da seksualne sanje niso neposredno povezane z dejanskim seksualnim življenjem posameznika. Dr. Wallace je presenečeno ugotovil, da so tovrstne sanje povezane z ustvarjalnostjo.

Ko se denimo ljudje upokojijo, se po navadi lotijo hobijev, stvari, ki jih veselijo, kar pozitivno vpliva na možgane in poveča kreativnost. Možgani pa nato človeka 'nagradijo' s prijetnimi seksualnimi sanjami. Seksualne sanje (če se ob njih počutimo prijetno) v glavnem dobro vplivajo na naše zdravje.

Mnogi se sicer nato sramujejo svojih sanj, saj imajo občutek, da so nekako prevarali svoje partnerje ali partnerice. A resnica ne bi mogla biti bolj drugačna. Psihiatrinja dr. Debby Herbenick je razložila nekaj najpogostejših sanj in njihov pomen.

Homoseksualne sanje
Homoseksualne sanje so precej pogoste in ne pomenijo, da ima oseba, ki jih sanja, homoseksualne težnje. Lahko pomenijo močna prijateljska čustva do nekoga, pri moških pa tudi željo po nadvladi te osebe.

Stara ljubezen
Tudi če leta ne pomislimo na staro ljubezen, se ta lahko prikrade v naše sanje, ne glede na trenutno srečno razmerje. To ne pomeni, da je sanjač še vedno zaljubljen v to osebo. Možgani dejansko lahko procesirajo stare spomine.

Sanje o nekom, ki vas v resničnem življenju ne privlači
Tovrstne sanje lahko povzročijo jeza pa tudi druga čustva. Lahko pomenijo, da je sanjač v resničnem življenju na to osebo jezen. Ne pomenijo, da človek globoko v sebi potlačuje kakšna čustva do osebe.

Sanje o možu/ženi svoje prijateljice/prijatelja
V večini primerov gre za nedolžno podzavestno radovednost. Je tabu, je neprimerno in razburljivo, zato si oseba tega podzavestno želi. Tovrstne sanje so še posebno pogoste pri osebah, ki so ujete v seksualno rutino.