Zdravje

Število bolnikov s celiakijo se je potrojilo!

Gabrijel Toplak
9. 10. 2013, 17.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na zadnjem testiranju so 260 mariborskim dijakom iz konice prsta odvzeli nekaj kapljic krvi, pri treh pa se je pokazal sum na prisotnost celiakije.

Mom
Število celiakašev se je potrojilo: Testiranje dijakov na Srednji zdravstveni in kozmetični šoli Maribor

Četudi natančnega razloga za porast števila bolnikov s celiakijo ne poznajo, je eden od razlogov tudi večje poznavanje celiakije, so prepričani v Univezitetnem kliničnem centru Maribor.

Bolezen sodobnega časa

Dodajajo, da je k temu veliko pripomogel tudi projekt LQ-CELIAC, v okviru katerega so v akciji Kapljica krvi testirali 1100 dijakov podravskih in pomurskih srednjih šol in med njimi odkrili 15 potencialnih bolnikov s celiakijo.

Povečanje števila na novo odkritih celiakašev beležijo tudi na Kliniki za pediatrijo mariborskega kliničnega centra. Jernej Dolinšek iz te klinike pravi, da če je celiakija pred časom še veljala za redko bolezen, v Sloveniji danes skoraj ni več posameznika, ki ne bi slišal zanjo. „Eden izmed pomembnih dejavnikov je nedvomno večja prepoznavnost celiakije med splošno populacijo in v strokovni javnosti, zaradi česa bolniki s celiakijo prej pridejo na pregled.“ pojasnjuje Dolinšek.

Zadnje testiranje so prejšnji teden izvedli na Srednji zdravstveni in kozmetični šoli Maribor, kjer so iz konice prsta odvzeli nekaj kapljic krvi 260 dijakom. Pri treh se je pokazal sum na prisotnost celiakije.