Zdravje

Dojenje do desetega leta. Resno?

Simon Rosc
3. 10. 2013, 17.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Dojenje je dobro za dojenčkovo zdravje. Vendar koliko časa je treba dojenčka dojiti? No, pri tem se mnenja razlikujejo. Bi dojili otroka do desetega leta?

Al Musa bo hčerko dojila do desetega leta.

Že pred dnevi smo poročali o nekaterih nenavadnih oblikah poroda. Eden takšnih je lotosov porod, pri katerem dojenčku od dva do deset dni po porodu še vedno pustijo pritrjeno popkovino in posteljico.

Mnenja o tem, ali je to pametno, so seveda deljena. A takšnih, za nekatere nenavadnih navad s porodom ni konec. Število mesecev, v katerih matere novorojenčke dojijo, se razlikujejo od matere do matere. Nekatere dojijo izjemno kratek čas, spet druge otroka od dojenja izredno težko odvadijo.

Ena takšnih je 51-letna mati triletne hčerke, ki jo še vedno doji, in to ne samo za štirimi stenami svojega doma, temveč tudi v javnosti. ''Aminah je dojenje z lahkoto sprejela in takoj sem med nama začutila posebno vez,'' razlaga Maha Al Musa. Al Musa Aminah še vedno podoji, kjerkoli jo prosi za mleko.

Avstralska učiteljica trebušnega plesa je dojenje 'raztegnila' in se uvrstila med tiste mame, ki svoje otroke dojijo, dokler hočejo. Idejo o tovrstnem dojenju je razširila 26-letna Jammie Lynne Grumet iz Los Angelesa, ki je bila na naslovnici revije Time, na kateri doji svojega štiriletnega sina.

Al Musa pravi, da bo svojo hčerko dojila do njenega desetega leta, če bo tako želela. Mami pa se požvižgata na mnenja kritikov. Kot glavni razlog za takšno dejanje navajata predvsem dejstvo, da materino mleko krepi otrokov imunski sistem. Pravita, da otroka skoraj nič nista bolna, prav tako naj bi dojenje dobro vplivalo na njun temperament, saj sta bolj umirjena in sproščena kot ostali otroci. Grumetova je dejanje upravičevala tudi z boljšim čustvenim stanjem svojega otroka.

Mami pravita, da gre pri vsem skupaj bolj kot ne za nekakšno crkljanje in način, da otroci sami sebe na bolj prijazen način 'odstavijo' od dojenja. Grumetova je dejala, da so tudi njo dojili do šestega leta in da ima občutek, da je bila družina zaradi tega bolj povezana.

Jammie Lynne Grumet na naslovnici revije Time