Zdravje

Najmočnejši antioksidant iz rdečega vina

Arhiv
29. 9. 2013, 08.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Resveratrol je antioksidant, ki je že vrsto let povezan s francoskim paradoksom. Slednji pravi, da naj bi Francozi kljub uživanju nekoliko bolj mastne in nezdrave hrane manj bolehali za najpogostejšimi boleznimi srca in ožilja.

Thinkstock
Resveratrol lovi proste radikale.

Znanstveniki so ta pojav raziskali in ga povezali z dejstvom, da je Francija dežela dobrega rdečega vina, ki ga Francozi s pridom uživajo, v vinu pa je veliko za srce koristnega resveratrola. Resveratrol je sestavina belih in rdečih sort grozdja. V kožici grozdnih jagod deluje kot obramba pred grozdno plesnijo. Več ga je v rdečem vinu, kar izvira iz postopka pridelave, med katero grozdne jagode pustijo v tekočini in jih prepustijo fermentaciji in maceraciji.

Resveratrol je prijazen do srca.
  

Resveratrol lovi proste radikale, s čimer ščiti celice in zavira njihovo staranje. Pomaga pri preprečevanju srčno-žilnih bolezni, vnetnih procesov in nekaterih rakavih obolenj, poleg tega tudi pomlajuje kožo. Kljub spodbudnim izsledkom raziskav o zmernem pitju vina si brez zdravega prehranjevanja zdravja ne moremo kar tako izboljšati.

Del francoskega paradoksa je namreč tudi dejstvo, da so Francozi pravi gurmani, imajo posebno kulturo počasnega prehranjevanja, med katerim uživajo, njihov krožnik pa vsebuje veliko zelenjave in sadja ter manj rdečega mesa. Da ni dobro kar tako popivati, priča tudi dejstvo, da so količine resveratrola v zmernih količinah vina premajhne, da bi imele pravi učinek na zdravje, ali pa so količine tega antioksidanta v vinu nepreverjene. K sreči lahko precej resveratrola zaužijmo še z arašidi, farmacevti v lekarnah pa nam lahko svetujejo tudi jemanje prehranskega dodatka.