Zdravje

Zamolčane misli ginekologov

Arhiv
28. 9. 2013, 10.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ginekologi so samo ljudje in imajo svoje mnenje, a ga ne povedo vedno na glas. Bodisi vas nočejo prizadeti ali zadeva ni tako pomembna. Toda ali res ni?

Poskušajte biti čim več časa brez spodnjic.

Raje brez brazilske depilacije

Povsem naravno je, da želite biti pred pregledom tam spodaj kar najbolj urejeni, vendar vedite, da zdravnikom resnično ni mar za to. Še več, če česa ne marajo, je to pogled na vnet predel okoli nožnice, ker ste si ga depilirali tik pred zdajci. V tem primeru je težko preceniti, ali gre le za vnetje po odstranjevanju dlačic ali infekcijo.

 
Teža vpliva na spolno življenje
Pogovar s pacientkami o njihovi telesni teži je za mnoge ginekologe kočljiva naloga, a drži kot pribito, da ženske, ki se spopadajo z debelostjo, teže zanosijo, saj njihovi jajčniki ne morejo delovati optimalno, še manj pa uživajo v spolnosti. Kot prvo, se sramujejo svojega telesa, poleg tega jim pri libidu precej ponagajajo hormoni. Rešitev se ne skriva v dodajanju testosterona, pač pa v razumnem, zdravem hujšanju. 
 
Verjetnost, da boste zanosili po 42. letu, je skoraj nična
To ni nobena izmišljotina, čeprav so televizija in časopisi polni zvezdnic, ki zanosijo tedaj ali še pozneje. Slavne ženske v zrelih letih večinoma zanosijo z darovanim jajčecem. Možnosti zanositve ne smete enačiti z mesečnim perilom. Četudi ga še imate, in to zelo redno, takoj po 40. letu kakovost jajčec upade, tako skrajno, da tudi če pride do oploditve, jajčece ni sposobno normalne delitve in ugnezditve. Če torej načrtujete otroke, naj bo to raje v tridesetih, idealno pa bi bilo v dvajsetih. Raziskave kažejo, da je žensko telo najbolj pripravljeno na materinstvo od 23. do 25. leta. 
 
Jogurt je odlično zdravilo
Pomaga, če ga jeste, le malo žensk pa verjame, da zdravi glivična vnetja, če ga vstavijo neposredno v nožnico! Ginekologi priporočajo dve veliki žlici naravnega jogurta brez dodatkov, preden greste v posteljo. Zjutraj nalepite na spodnjice vložek, saj bo pojavilo kar nekaj izcedka. Če ne pomaga, pa morate poiskati zdravniško pomoč.
 
Porod in bolečina
Vsaka ženska ima pravico izbrati način poroda in zdravniki spoštujejo ženske, ki želijo, da veliki dogodek steče kar najbolj naravno. Epiduralna analgezija je povsem varna, ne podaljša časa rojevanja in kajpak popolnoma omili porodno bolečino. 
 
Ženska potrebuje čas brez spodnjic
Velika večina žensk je brez spodnjic le pod prho. Narobe! Kajti če se intimni predel ne more prezračiti, bo pač tam vse bolj toplo, vlažno in torej primerno okolje za bakterije in za neprijetne vonjave. Včasih neprijetne vonjave sploh ne pridejo iz nožnice, temveč iz prenošenega spodnjega perila, ki ste ga zamenjali zjutraj! Ko pridete domov, ga le pogumno slecite. Vsaj za kakšno urico!

  
Tamponi povzročajo menstrualne krče
Znanstvenih dokazov še ni veliko, vendar večina ginekologov sumi, da tamponi zaradi zadrževanja izločkov maternice poslabšajo krče med menstruacijo. Če se jim zaradi garderobe ne morete odreči v službi, jih z vložki zamenjajte, ko pridete domov, obvezno pa zvečer.