Slovenija

Nejasna usoda gradnje nove mariborske urgence

STA/M.J.
28. 9. 2013, 10.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na ponovljeni razpis za gradnjo urgentnega centra Univerzitetnega kliničnega centra Maribor se je prijavil le en ponudnik, a z višjo ceno od predvidene v projektu, zato so se pojavile domneve o kartelnem dogovarjanju. Kako bodo rešili to zagato, na ministrstvu za zdravje še ne povedo. Komisija naj bi podala predlog v najkrajšem možnem času.

Na javni razpis, ki so ga zaradi pritožb morali ponoviti, se je za gradnjo urgentnega centra prijavil le konzorcij GH Holding in Tames s ponujeno ceno 18,7 milijona evrov. Za nabavo pohištvene opreme so se prijavili štirje kandidati, za dobavo medicinske opreme pa dva. "Komisija bo pregledala ponudbe in podala predlog v najkrajšem možnem času," so ob odpiranju ponudb sredi septembra sporočili z ministrstva za zdravje.


Drugega zaenkrat ne želijo izdati. "Na vprašanja ne moremo odgovarjati, dokler komisija javnega naročila za mariborsko urgenco ne sprejme odločitve o tem javnem naročilu," so pred dnevi povedali za STA. "Več bomo komentirali ob objavi odločitve glede razpisa," dodajajo.

Zadeve ne želijo komentirati niti v UKC Maribor. "Stanje na naši urgenci še zdaleč ni zadovoljivo in je gradnja novega urgentnega centra nujno potrebna, tako iz vidika bolnikov, ki jih oskrbimo pri nas, kot tudi s stališča zaposlenih, ki tem bolnikom pomagajo," so navedli.

Je pa minister za zdravje Tomaž Gantar pred dnevi za časnik Dnevnik potrdil možnost kartelnega dogovarjanja med podjetji. Minister po poročanju časnika razmišlja o prijavi Uradu za varstvo konkurence, čeprav se z investicijo mudi zaradi lovljenja rokov za evropska sredstva.

Urgentni center UKC Maribor bo največji del mreže urgentnih centrov, ki jih po vsej Sloveniji načrtuje ministrstvo za zdravje. Vrednost celotnega projekta urgentnega centra UKC Maribor vključno s specialno opremo je ocenjena na približno 16 milijonov evrov, samo za gradnjo pa so nameravali nameniti nekaj več kot devet milijonov evrov.