Svet

Nahajajo se povsod okoli nas

Č. K.
9. 10. 2013, 18.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriški fotoreporter Anthony Karen je že dodobra navajen na vse, kar 'ponuja' ameriška družba. Ukvarjal se je z ekstremnimi desničarji in pripadniki Črnih panterjev.

Reuters
Še v dvajsetih letih prejšnjega stoletja so imeli prek šest milijonov članov.

Njegov nov projekt so pripadniki zloglasnega Ku Klux Klana, organizacije, ki zagovarja prevlado belih protestantov v ZDA. Potem ko mu je uspelo pridobiti njihovo zaupanje, so mu dopustili, da spremlja njihov vsakdan, fotografira dnevne obrede in srečanja.

»Večina ljudi, ki sem jih srečal, se ne razlikuje od mojih sosedov. Živijo povsem normalno življenje in nikoli ne bi rekli, da so pripadniki Ku Klux Klana, razen če bi vam to povedali.« - Anthony Karen, fotograf

Kot je dejal newyorški fotograf, se ne strinja z njihovo ideologijo, a obenem poudarja, da gre pri tem za ljudi, ki živijo popolnoma normalno življenje. Podal je primer enega izmed pripadnikov sekte, ki je srečno poročen in dela kot inženir na nuklearni podmornici. »Večina ljudi, ki sem jih srečal, se ne razlikuje od mojih sosedov. Živijo povsem normalno življenje in nikoli ne bi rekli, da so pripadniki Ku Klux Klana, razen če bi vam to povedali. Najdejo se bogati in revni, izobraženi in neumni, tako kot v vsaki družbi,« še pripoveduje Karen, ki si je zelo stežka pridobil njihovo zaupanje.

»Veliko časa sem preživel z njimi. Poslušal njihove zgodbe in ob tem poskušal analizirati vsakega posameznika posebej. Ko sem v neki skupini, čutim potrebo, da jih moram spoznati in jih vnaprej ne obsojam,« je še dejal Karen, ki je večino časa preživel s fotoaparatom v roki. Člani te zloglasne organizacije so v desetletjih izvedli vrsto napadov in umorov zardi rasnih predsodkov, ki jih imajo predvsem do temnopoltega prebivalstva. Še vedno zagovarjajo idejo rasne segregacije in rasno križanje je za njih smrtni greh. V dvajsetih letih prejšnjega stoletja, ko so bili na vrhuncu moči, so imeli prek šest milijonov članov, a danes je to številno bistveno manjše, bilo naj bi jih med pet in osem tisoč. Za konec je Karen dejal, da ne glede na to, kako zloglasna organizacija so, od njih ni bil deležen nobenih groženj ali ustrahovanj.

Reuters
Po Obamovi izvolitvi je število članov ponovno naraslo.
Reuters
Najmočnejši so v južnih zveznih državah.
Reuters
Reuters
Rasno mešani zakoni so za njih smrtni greh.