Zdravje

Prezgodnja ejakulacija? Ni problema

Dr. Tich
6. 10. 2013, 10.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Zanimivo je, da ženske prezgodnja ejakulacija ne moti toliko, ker si jo tolmačijo kot pretirano vzburjenost zaradi svojih čarov.

Včasih pomaga že pogovor s partnerico.

No, vsaj ne, če se to zgodi enkrat ali dvakrat. In dejstvo je, da vsak moški slej kot prej doživi prezgodnjo ejakulacijo. Težava je, če se to dogaja ves čas, a na srečo obstaja kup receptov, ki delujejo in pomagajo pri tej težavi.

Prezgodnja ejakulacija je precej pogostejša kot druge motnje v spolnosti. A prvo stvar, ki se je je treba zavedati, je, da si ljudje prezgodnjo ejakulacijo predstavljamo različno. Za nekatere to pomeni v prvih nekaj sekundah, drugi štejejo v minutah. V glavnem pa moški doživi orgazem, preden si partnerica tega želi. Po raziskavah sicer ženske na splošno ne marajo predolgih maratonov in so popolnoma zadovoljne s seksom, ki traja približno pol ure ali celo manj.

Ženske sodeč po raziskavah ne marajo pretirano dolgih spolnih odnosov.

Zanimivo je vedeti, da starost ne vpliva na prezgodnjo ejakulacijo. Raziskava je pokazala, da ima 30 odstotkov moških, ne glede na starost, težave s prezgodnjo ejakulacijo. 97 odstotkov vprašanih pa je dejalo, da so se vsaj enkrat v življenju srečali s to težavo.

Vzroki za prezgodnjo ejakulacijo?
Večina seksologov verjame, da je glavni vzrok zaskrbljenost. Takoj na drugem mestu pa sta pretirano, celo premajhno vzburjenje ter mišična napetost. Vsi ti dejavniki so povezani, zato se je treba pri reševanju prezgodnje ejakulacije osredotočiti na vse. Evolucijski psihologi trdijo, da je prezgodnja ejakulacija posledica evolucije, saj so morali praljudje čim prej ejakulirati, preden bi jih ujeli plenilci.

Kako zmanjšati strah?
Prvo, kar je treba storiti, je, da se oseba pomiri, preden pride do penetracije, saj s tem zniža nivo vzburjenja. Običajno imajo težavo s prezgodnjo ejakulacijo moški, ki imajo spolne odnose redkeje in se zato pred odnosom pogosto močneje vzburijo. To pa seveda ne pomeni, da se to ne zgodi moškim, ki imajo spolne odnose redno. Pri različnih ljudeh delujejo različne stvari, nekateri se poslužujejo meditacije, mnogim pomaga daljša predigra, moški pa se zatekajo celo k hipnozi. Pomaga tudi pozitivno razmišljanje, saj strah pred prezgodnjo ejakulacijo še povečuje težavo. Predstavljate si posamezne seksualne scenarije in podzavest bo naredila svoje.

Kot je pri seksualnih težavah pogosto, velikokrat pomaga že pogovor s partnerico, saj s tem zmanjšujemo negotovost in strah. V mnogih primerih partneric prezgodnja ejakulacija niti ne moti preveč (če se ne dogaja prepogosto), saj je v nekem smislu zanje kompliment. In ne nazadnje, znanje je moč. Več kot ima moški znanja o seksu, bolj bo samozavesten in manjša bo možnost prezgodnje ejakulacije.

Obstajajo različne tehnike, kako preprečiti prezgodnji izliv.

Pelvične mišice
Keglove vaje so izjemno pomembne za zdravo spolnost in spolno vzdržljivost. Eden od načinov zadrževanja erekcije je, da se moški ustavi, ko se približa orgazmu, in desetkrat izvede Keglove vaje.

Metoda prekinitve
Ta metoda bo pomagala pri nadziranju orgazma. Pri mnogih namreč pripomore k popolnemu nadzoru orgazma. Moški stimulira spolni organ, dokler ne pride tik do tako imenovane točke brez vrnitve in nato preneha. Ta vaja pripomore k temu, da se zave točke in trenutka, ko je treba prekiniti stimulacijo. Tudi pri tem so zelo koristne Keglove vaje. Sčasoma se um nauči, kako prenesti polno vzburjenje, s tem pa se poveča čas med vzburjenjem in orgazmom.

Masturbacija
Masturbacija je naučena in jo je treba pogosto pozabiti. Večina moških poskuša z njo čim prej priti do orgazma, kar se lahko odraža tudi pri spolnem odnosu. Strokovnjaki  priporočajo, da moški med masturbiranjem 'trenirajo' vsaj 20 minut pred ejakulacijo. Pri tem lahko uporabljajo vaje, omenjene v prejšnjih odstavkih. Umsko se je treba osredotočiti na cilj, se pravi, da telo prepričamo, da zdrži tudi v visokovzburjenem stanju. Počasi naj bi vključili še zunanje stimulatorje, kot so lubrikanti, erotične revije, erotični filmi in seksualne igračke.

Seksualni položaji
Najbolj priljubljen položaj je misijonarski, prav pri njem pa je najbolj stimuliran del pod glavico, ki je nekakšen moški klitoris. Poleg tega je telo napeto, kar povečuje možnost orgazma. Če ima moški težave s prezgodnjo ejakulacijo, je bolje, da se osredotoči na položaje, pri katerih je mišična aktivnost manjša. Za to so primerni stranski položaji ali tisti na vrhu. Pomaga lahko tudi globoko dihanje, saj povečuje pretok krvi in kisika v njej. Seveda pa ni pametno pretiravati, saj lahko pride do hiperventilacije.

Ostali izdelki
Na trgu so tudi kreme in kondomi, ki vsebujejo snovi, ki omrtvičijo živce in tako podaljšujejo orgazem, vendar so to bolj kratkoročne rešitve in ne nazadnje je eden od ciljev seksa užitek, ki s tovrstnimi pripomočki precej zbledi.