Zdravje

Za vsako bolezen rožca raste: artičoka

Arhiv
5. 10. 2013, 10.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Artičoka izhaja iz Etiopije, njene nasade pa najdemo v vseh toplejših krajih in tudi pri nas jo zagledamo na kakšnem vrtu, vendar bolj v okrasne namene.

Iz artičke izdelujejo vino in liker, činar.

Cvetne peclje je mogoče uporabljati kot okusno zelenjavo. Iz artičke izdelujejo tudi vino in liker, činar.

Predvidevajo, da so za njene zdravilne učinke odgovorni derivati kafeoilkininske kisline in flavonoidov luteolinglikozidov, cinarin pa še vedno velja za glavno zdravilno kislino.

Ena od pomembnih sestavin so tudi seskviterpenski laktoni, grenčine, katerih učinek na povečano izločanje prebavnih sokov je dobro poznan.

Učinkovine v listih artičoke pospešujejo nastajanje žolča in spodbujajo njegov pretok, izboljšajo presnovo maščob ter odpravljajo napihnjenost, napenjanje, zaprtje in trebušne bolečine.

Nekatere raziskave so potrdile, da lahko z jemanjem prehranskega dodatka iz artičoke zaradi hitrejše presnove precej hitreje shujšamo. Rastlina naj bi zniževala raven holesterola kar za četrtino, zaradi številnih antioksidantov pa so artičoke zdravilne tudi za jetra. Ker pospešijo pretok žolča, so pripravki artičoke učinkoviti tudi pri preprečevanju nastajanja žolčnih kamnov. V ljudski medicini se artičoka uporablja kot tonik pri okrevanju po različnih boleznih.

Na voljo imamo številne pripravke iz artičoke, predvsem v obliki kapsul ali tekočih izvlečkov, ki jih na trgu, v lekarnah in spletnih trgovinah ponujajo kot prehranska dopolnila in redko kot zdravila. V lekarnah najdemo tudi čaj iz listov artičok, ki nam ga bodo priporočali ob težavah z žolčem in vseh vrstah prebavnih tegob.