Svet

Katastrofa v nastajanju

J. P.
5. 10. 2013, 10.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Profesor z univerze Yale, Charles Perrow, opozarja, da bo človeštvo ogroženo tisoče let, če v bazenu četrtega reaktorja ne bodo vzdrževane primerne razmere.

Reuters
Hujše kot Hirošima.

Dodaja še, da če ne drugega, celotna situacija opozarja na nevarnosti jedrske energije, zato poziva k svetu brez nje, do takrat pa da je treba iz četrtega reaktorja odstraniti 1.535 gorivnih palic. Razmere v reaktorju naj bi bile po njegovih besedah bile milo rečeno skrb vzbujajoče: če bi se dve gorivni palici dotaknili, bi to pomenilo jedrsko reakcijo, ki je ne bi bilo mogoče nadzorovati.

Petnajsttisočkrat več sevanja, kot ga je bilo sproščenega v Hirošimi.

Sevanje, ki bi ga te palice oddajale, če niso kontinuirano hlajene in ločene druga od druge, bi botrovalo evakuacij okoliških območij vključno s Tokiom. Če bi se gorivne palice preveč približale druga drugi, bi sledila verižna jedrska reakcija. Tokyo Electric Company (TEPCO) sicer namerava palice v dveh mesecih odstraniti, vendar pravijo, da nimajo niti znanja niti sredstev, da bi to naredili popolnoma pravilno, potrebno pa je ravno to.

Petinosemdesetkrat več smrtonosnega cezija, kot pa se ga je sprostilo v Černobilu.

Po nekaterih ocenah bi 400 ton goriva lahko oddalo petnajsttisočkrat več sevanja, kot ga je bilo sproščenega v Hirošimi. Nadalje naj bi bilo na območju Fukušime petinosemdesetkrat več smrtonosnega cezija, kot pa se ga je sprostilo v Černobilu. Torej, če pride do novega potresa, cunamija, sesutja bližnje stavbe, katastrofa ne bo izostala. Po Perrowih besedah je takojšnje ukrepanje nujno.