Zdravje

Imate nočne more? Lahko vas izda srce!

U.K.
16. 10. 2013, 09.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Čeprav so mnogi proučevalci sanj poudarjali, da lahko sanje veliko povedo o našem zdravju, pa moderna medicina to zanika. A kot kaže, so odličen vpogled v naše zdravje.

Kaj povzroča nočne more?

Res je, da so sanje v glavnem domena paranormalnih proučevalcev, ki poskušajo s simboli napovedovati prihodnost in tako naprej, a so jih proučevali in jih še proučujejo tudi psihiatri, psihologi in znanstveniki na splošno. Še zmeraj namreč ne vemo, kakšen je pravzaprav njihov namen.

Gre za brisanje starih spominov, morda za sporočila iz podzavesti? Vemo le, da sanjamo nekje do šestkrat na noč, spomnimo pa se jih do trikrat na teden. Spomnimo se jih samo, če se zbudimo med sanjanjem, če prespimo celotne sanje, o njih naj ne bi imeli več spomina. Zanimiv je tudi podatek, da se ženske pogosteje spominjajo sanj kot moški. Nekateri znanstveniki verjamejo, da nam lahko sanje dajo vpogled v naše zdravstveno stanje. Sanjamo samo takrat, ko smo v fazi REM, ta pa se začne približno 90 minut po tem, ko zaspimo. Že od nekdaj namreč ljudje opažajo, da imamo pogostejše nočne more, preden zbolimo, nekateri celo leta prej, preden se razvije resna bolezen.  

Nočne more
Nočne more bi lahko povzročale nekatere tablete, predvsem tiste, ki preprečujejo srčna obolenja, na splošno težave s srcem, migrene in pomanjkanje spanca. Profesor Jim Horne, specialist za spanje, je proučeval nočne more, ki jih povzročajo tablete za srce, in potrdil, da v mnogih primerih povzročajo nočne more. Poleg tega, da širijo žile, namreč vplivajo na kemično nestabilnost v možganih, kar povzroča more. Vendar pa lahko že težave s srcem povzročajo nočne more. Ko so spraševali 6000 ljudi, ki imajo težave s srcem, je večina poročala, da so imeli tudi nočne more. Znanstveniki verjamejo, da ljudje s težavami s srcem težje dihajo, kar zmanjša raven kisika v možganih in posredno sproži nočno moro. Ljudje so poročali tudi o tem, da so imeli strašljive more po napadu migrene.