Zbrali več kot 3,5 milijona evrov!

Foto in Video: »Sem si pa dobro ogledal Buffona, bela srajčka, reklček, dišal je do mene«

S.R./STA
16. 9. 2023, 07.08
Posodobljeno: 16. 9. 2023, 07.34
Deli članek:

V Stožicah se je včeraj odvil veliki spektakel, dobrodelna tekma Zvezde nogometa za žrtve poplav. Na razprodanem stadionu je po enajstmetrovkah slavila modra ekipa s 5:4. Skupno so na tekmi zbrali nekaj več kot 3,5 milijona evrov.

Martin Metelko / M24
Utrinki z dobrodelne tekme za žrtve avgustovskih poplav v Sloveniji.

V živo iz Stožic iz posebnega studia je vse od 18. ure oddajal Denis Avdić Show, ki je poskrbel, da so bili poslušalci na tekočem z vsemi informacijami na in ob igrišču. Na koncu epskega spektakla je Denis Avdić v družbi Aleksandra Čeferina in Petre Kerčmar sporočil, da smo za žrtve poplav zbrali neverjetnih 3.512.031,34 evrov. Celoten izkupiček v znesku 3.512.031,34 evrov od prodanih vstopnic in prejetih SMS donacij bo namenjen žrtvam poplav. Tekma pa je po besedah organizatorjev bila predvajana v več kot 100 državah sveta.

Znova se je združila celotna Slovenija, da bi pomagala žrtvam katastrofalnih avgustovskih poplav. Voditelji Denis Avdić, Miha Deželak, Jana Morelj in Lara Tošić so spremljali dogajanje okoli dobrodelne tekme.

Ekipo Denis Avdić Showa so v studiu obiskali številni gostje: voditeljica na POP TV Sanja Modrič, junaški gasilec Sandi Zajc, poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan, glasbenik Rok Golob, ravnateljica mengeška vrtca Mateja Hribar Sicherl, fantek Noel, ki je dobil podpis Ibrahimovića, Tjaša in Primož Logaj iz Most pri Komendi, ki jima je vodna ujma uničila imetje.

Na tekmi so imeli tudi dobrodelni kavč in sicer tik ob zelenici, za katerega je gospod Zdravko iz Kreativnih najemov odštel kar 6.000 evrov ter jih tako prispeval v dobrodelni sklad.

Deželak si je dobro ogledal Buffona

Miha Deželak se je v studio vrnil malce kasneje, saj so ga poslali na avtobus, ki je pred hotelom pobral nogometaše in jih odpeljal do Stožic.

»Kakšen občutek, jaz sem imel kar tremo, da sem bil z njimi na busu. Vse se je tako hitro odvijalo, da nisem niti selfija naredil (smeh). Vsedel sem se na prvi sedež, ki je bil prost. Nisem videl, kdo sedi na zadnjih sedežih, saj je bilo vse zatemnjeno (smeh). Sem si pa dobro ogledal Buffona, bela srajčka, reklček, dišal je do mene.« je dejal Deželak in nasmejal vse prisotne. Deželak pa ni imel samo to čast, da se je peljal v avtobusu z zvezdniki, temveč se je na igrišču tudi slikal z legendarnim Zlatanom Ibrahimovićem. Nogometaš je tudi sicer povzročil pravo evforijo, ko je pritekel na igrišče kot gost presenečenja.

Radio 1
Predaja čeka.

Kako se je odvijala tekma?

»Želel bi se zahvaliti vsem, ki so pomagali, vsem, ki so kupili karte, vsem, ki so darovali, predvsem pa vsem prijateljem na tekmi,« je pred 16.000 glavo množico na uvodu dogodka povedal Čeferin.

Sledila je predstavitev sodelujočih nogometašev, ki je bila prežeta s simboliko, saj so zvezdniki na zelenico prišli v spremstvu otrok iz mengeškega vrtca, ki so jih v času avgustovskih poplav morali rešiti gasilci. Posnetki reševanja, ko so gasilci otroke nosili v rokah skozi visoko vodo, so v Sloveniji postali ena od podob solidarnosti v času vodne ujme.

Na tekmi, ki je trajala dvakrat po 30 minut, so se na stožiški zelenici predstavili številni zvezdniki nogometnega sveta, na tribunah pa je bilo tudi 1600 predstavnikov civilne zaščite, gasilcev in vojakov, ki so avgusta pomagali prizadetim v poplavah.

Martin Metelko / M24
Utrinki z dobrodelne tekme za žrtve avgustovskih poplav v Sloveniji.

V modri ekipi, ki jo je vodil selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek, so bili Gianluigi Buffon, kapetan Paolo Maldini, Eric Abidal, Vedran Ćorluka, presenečenje Zlatan Ibrahimović (ta je sprva namesto Maldinija nosil kapetanski trak), Javier Zanetti, Davor Šuker, Zvonimir Boban, Clarence Seedorf, Miran Pavlin, Predrag Mijatović, Miroslav Klose, Dimitar Berbatov, Boštjan Cesar, Levan Kobiašvili, Milivoje Novaković in Marcos Tavares.

V rdeči ekipi, ki jo je vodil legendarni italijanski strateg Fabio Capello, pa so igrali David James, Dario Srna, Nemanja Vidić, Mikael Silvestre, Branko Ilić, Aljoša Asanović, Robert Pires, kapetan Luis Figo, Oliver Bierhoff, Andrej Ševčenko, Milenko Aćimović, Hamit Altintop, Mišo Brečko, Bojan Jokić, Robert Koren, Dejan Savičević, Mario Mandžukić, Giorgios Karagunis in Ivica Olić.

Martin Metelko / M24
Utrinki z dobrodelne tekme za žrtve avgustovskih poplav v Sloveniji.

Odločile enajstmetrovke

Na veselje navijačev je prvi zadel Ibrahimović, a je bil zadetek tako kot poznejši Bierhoffov razveljavljen zaradi prepovedanega položaja. Je pa v 21. minuti z bele pike regularen zadetek za rdeče dosegel Ševčenko.

V 46. minuti je prav tako z enajstmetrovke izid poravnal Ibrahimović, nogometaš z največjim aplavzom med vsemi. Po koncu so sledili še streli z enajstih metrov, po katerih je slavila modra zasedba z najboljšim igralcem tekme, Buffonom, ki je tudi obranil en kazenski strel.

»Hvala vsem od ideje do organizatorjev, fantastičnih gledalcev, vseh, tudi velikih zvezdnikov svetovnega nogometa, da je vsak dal nek svoj pečat, da so se zbrala sredstva, ki bodo prišla še kako prav. Še nekaj takih tekem bi bilo treba, da bi vsaj malo pomagali, ampak videlo se je spet, da Slovenija zmore stopiti skupaj,« je po tekmi povedal Kek in se ozrl tudi na ekipo, ki jo je vodil.

»To je bil privilegij, veliko spoštovanje. Ampak saj ste videli. Nekateri mogoče s kakšnim gramom preveč, nekateri z malo manj lasmi, ampak bila je volja in še en dokaz, kako veliki mojstri nogometa so bili in še vedno so. Hvala vsem, da so prišli,« je dodal.

Martin Metelko / M24
Utrinki z dobrodelne tekme za žrtve avgustovskih poplav v Sloveniji.

Aćimović, nekdanji slovenski reprezentant, zdaj pa selektor izbrane vrste do 21 let, pa je dodal: »Res fantastično. Ti igralci so krojili mojo kariero. Z nekaterimi sem igral, proti nekaterim tudi. Ampak to so bili 'top' igralci. Gledalci so uživali, da so jih videli v živo. Mislim, da je bil dogodek res izjemen, ampak brez predsednika Aleksandra Čeferina si česa takega ne moremo zamisliti. Čestitke njemu, občinstvu in vsem, ki so pomagali pri tem.«

Ob polčasu tekme, pred katero se je z dobrimi željami prek videoposnetka oglasil tudi legendarni Brazilec Ronaldo, so dogodek popestrili tudi glasbeni gosti, med njimi Bojan Cvjetićanin (Joker Out), Hamo in Peter Dekleva (Hamo & Tribute 2 Love), Zoran Predin ter skupina King Foo.