Grafika razburja javnost

Slovenija z najdražjo elektriko v Evropi?

Žiga Kariž
14. 6. 2024, 18.30
Posodobljeno: 14. 6. 2024, 18.53
Deli članek:

V zadnjih dneh so se na družbenih omrežjih in v nekaterih slovenskih medijih pojavili podatki, ki naj bi dokazovali, da je elektrika v Sloveniji dražja kot drugod po Evropi.

EUENERGY
Sporna slika, ki naj bi dokazovala, da imamo Slovenci najdražjo elektriko.

Družbena omrežja je pred dnevi preplavila grafika, ki naj bi dokazovala, da so cene elektrike v Sloveniji najvišje v Evropi. Da bi dokazali, kako slabo se skrbi za naše državljane, so grafiko delili tudi nekateri najbolj znani opozicijski politiki, med drugimi Janez Janša. Grafika prikazuje dnevne cene elektrike na dan 11. junij, ko je za Slovenijo veljala cena 115 evrov za MWh, za Avstrijo 65 evrov za MWh, za Italijo 104 evre na MWh in za Nemčijo 62 evrov za MWh.

Dejstvo je, da je bila na ta dan elektrika v Sloveniji najdražja, a da bi preprečili širjenje nepopolnih in nepreverjenih informacij, je skrbnik našega omrežja Eles v javnost poslal pojasnilo, v katerem so zapisali, da na oblikovanje cen na borznih trgih vplivajo številni dejavniki, tudi taki, na katere ne moremo vplivati, kot je denimo vreme. Še zlasti na kratkoročne trge, na katerih se trguje za dan vnaprej ali v istem dnevu, izrazito vpliva količina proizvedene energije iz obnovljivih virov, katerih proizvodnja ni (nujno) usklajena s porabo na istem trgu. Z izjemno rastjo obnovljivih virov energije v vseh evropskih elektroenergetskih sistemih v zadnjih letih se je občutljivost borznih kratkoročnih cen povečala. Velika nihanja cen, do katerih prihaja v zadnjih dneh, so posledice takih dejavnikov.

Leo Caharija
Trenutno je v Sloveniji izklopljena 400-kilovoltna čezmejna povezava z Avstrijo, zato je otežen uvoz poceni elektrike.

Dejavniki, ki vplivajo na trenutne cene

Kot so še pojasnili v Elesu, je trenutno v Sloveniji izklopljena 400-kilovoltna čezmejna povezava z Avstrijo (Kainachtal-Maribor 1), ki omejuje uvoz poceni energije iz centralne Evrope, kar vpliva tudi na ceno elektrike. »Zato v Sloveniji v prvi polovici junija na dnevnem borznem trgu beležimo nekoliko višje cene. V povprečju so v Sloveniji cene za tri odstotke višje kot na Hrvaškem, za 26 odstotkov višje kot v Avstriji, sedem odstotkov višje kot na Madžarskem in devet odstotkov nižje kot v Italiji,« so zapisali v sporočilu za javnost in dodali: »Trenutno dogajanje pa nikakor ne odraža dogajanja v drugih mesecih in ga tudi ne moremo razumeti kot dolgoročno stanje: že v letošnjem maju so bile razmere bistveno drugačne.«