Sredi restavracije

Izsledili so ga! Prijeli morilca 9-letne Valerie

U.C.
14. 6. 2024, 17.23
Posodobljeno: 14. 6. 2024, 20.13
Deli članek:

Preiskovalci so danes ob 10.15 uri, v Pragi, prijeli bivšega fanta mame umorjene deklice Valerie. Deklico je njena mama za pogrešano proglasila prejšnji ponedeljek, ko se ni vrnila iz šole.

Osebni arhiv
Valeria je jeseni leta 2022 skupaj z mamo in sestrico prišla v Nemčijo iz Ukrajine.

Truplo deklice so policisti prejšnji torek našli v gozdu v bližini Döbelna, kjer je bila doma. Valeria, ki je prihajala iz Ukrajine, je od leta 2022 z mamo in mlajšo sestrico Viktorio živela v Nemčiji. Starša sta ločena, Valerijin oče Roman G. (32) se kot vojak bori na fronti v vzhodni Ukrajini. Mati in otroci so poiskali zaščito pred ruskimi bombami v Nemčiji.

Domnevni morilec, 36-letni moški iz Moldavije, se je v času prijetja nahajal v restavraciji sredi češke prestolnice. Višja državna tožilka Ingrid Burghart je povedala: "Moldavski državljan je močno osumljen, da je umoril devetletno deklico iz Döbelna."

Moldavcu so bili nemški policisti na sledi, takoj ko so uspeli pridobiti posnetke nadzorne kamere pogrebnega zavoda, ki je v neposredni bližini Valerijinega doma. Posnetek kamere je razkril, da se je na dan umora Moldavčev srebrni peugeot 206 CC peljal mimo pogrebnega zavoda. Sled za Moldavcem je najprej vodila v Mlado Boleslav na Češkem. Mestece s 44.000 prebivalci leži približno 50 kilometrov od Prage. V tem kraju so opazili Moldavčev osebni avtomobil. Češka policija je sodelovala z Nemško in tako so danes uspeli ugotoviti točno lokacijo Moldavca.

Drugi osumljenec za dekličin umor Gennadii L. je imel za čas umora trden alibi. V času zločina je bil v Turčiji, kjer je obiskal zobozdravnika. Policija je sicer le stežka prišla do njega. Svoje bivanje v tujini je lahko potrdil z bolnišničnimi dokumenti ter vstopnim in izstopnim žigom v potnem listu. Gennadii L. je iz Prage v Istanbul odletel 31. maja in se vrnil šele ta teden. Po vrnitvi je policistom pomagal z izjavami.