Prodaja na črno

Zabojnika, v katerem so sredi Portoroža nelegalno prodajali čevapčiče, ni več

Alenka Penjak
15. 9. 2023, 21.27
Deli članek:

Kar so govorili, so tudi storili. Prodajalci čevapčičev, ki so se konec junija brez vseh dovoljenj namestili sredi Portoroža, so se ob koncu sezone le poslovili od mesta. S peko so zaključili prejšnji teden, včeraj pa zabojnik tudi odpeljali.

Alenka Penjak
Zabojnika, ki so ga postavili na teraso sredi Portoroža, od včeraj ni več.

Podjetje MVD v lasti Davorja Apolloniaje kot najemodajalec edino imelo korist od prihoda nezaželenih gostincev in pričakovati je, da bo zgodbo o najemni pogodbi z gostincem, ki bo posloval brez vseh ostalih dovoljenj, ponovil v novi turistični sezoni.

Ni bilo pomembno, da nelegalni gostinci za peko čevapčičev niso imeli soglasij in dovoljenj, dovolj je bila najemna pogodba za košček terase, dovolj velik, da so lahko nanj postavili zabojnik in ob njem v največji gneči tudi 14 miz s stoli. Uradnim institucijam v dveh mesecih, kar je gostinec obratoval, ni uspelo storiti prav veliko. Resda so napisale pritožbe in jih poslale na različne naslove, a zaman. Dva meseca sta bila prekratka, da bi se kdorkoli primerno odzval.

Tomaž Primožic/FPA
Prejšnji teden je bil gostinski zabojnik že zaprt.

Država jim nič ne more 

Gostincev ni pregnalo niti Okolje Piran, ki bi moralo h gostinski dejavnosti na skupni terasi podati vsaj soglasje. »Objekt krni podobo kraja in je v nasprotju z veljavnimi prostorskimi akti občine,« je opozarjal Neset Dulai, direktor Okolja Piran. »Gostinski objekt ste postavili, čeprav smo vas kot solastniki skupnega dela obvestili, da se vzdržite vsakih aktivnosti, ki bi bile neskladne z mirno souporabo skupnih delov ... Prav tako smo vas pisno obvestili, da se ne strinjamo in ne soglašamo s tem, da bi skupne dele stavbe pred vašim nedelujočim poslovnim prostorom oddajali v najem za opravljanje gostinske dejavnosti na stojnicah, kot tudi, da ne soglašamo s postavitvijo kakršnih koli objektov.«

Neuspešna je bila piranska občina, četudi je pisala pristojnim inštitucijam in gostincu ni dala dovoljenja za obratovanje. »Zaupamo pravni državi,« je dogajanje komentiral Roman Bažec, vodja kabineta piranskega župana. Gradbena inšpekcija je rekla, da zabojnik ni njena pristojnost. Tržna inšpekcija je od gostincev zahtevala dovoljenje za obratovanje, vseeno pa jim zabojnika ni zaprla. Medobčinsko redarstvo pa naj bi prav te dni izdalo odločbo, ki se bo nanašala na kršitve gostincev. Prepozno, čeprav Portorožani namigujejo, da so gostinci vedeli, da jih bo doletela odločba in so še pravi čas vse pospravili.