Novo življenje dušnega pastirja

Ljubezenska afera v slovenski Cerkvi: Priljubljeni mladi Matic ne bo več župnik

Biserka Karneža
15. 9. 2023, 18.41
Posodobljeno: 15. 9. 2023, 20.09
Deli članek:

Na Štajerskem – v Celju, Velenju in Vranskem je završalo, kajti letošnje poletje je nenadoma in na veliko presenečenje celjskega škofa Maksimilijana Matjaža zapustil duhovniški stan mlajši in med verujočimi daleč naokoli znan in priljubljen duhovnik Matic Lesjak.

Facebook
Njegovi starši imajo v lasti podjetje Lesmat d.o.o., pod njihovo blagovno znamko Hiša Lisjak pa deluje pet gostišč.

Razlogi, zakaj je odšel Lesjak, ki je po posvetitvi v duhovnika pred petimi leti služboval najprej v Župniji Celje in bil nato lani premeščen v na novo nastalo duhovniško skupnost, delujočo v Župniji Velenje, vse do danes niso bili podrobno pojasnjeni.

Da se je poslovil iz duhovniških vrst in da ne gre za prazne marnje, potrjuje letošnji javno objavljen seznam duhovnikov, ki so bili bodisi premeščeni, razrešeni ali ostajajo v svojih sedanjih župnijah. V seznamu je omenjeno, da je bil Matic Lesjak z 10. julijem razrešen službe župnijskega vikarja (gre za nov naziv duhovnikov, ki delujejo v skupnosti v Župniji Velenje, za kar se je odločil celjski škof, op. p.). Lesjak je bil službe razrešen v Župniji Velenje - Sv. Martin in v župnijah v soupravi.

Novico, da je Matic Lesjak v juliju odložil duhovniško suknjo, je v pismu vernikom iz Župnije Velenje razkril tudi tamkajšnji duhovnik Janez Turinek. V pismu, naslovljenem z »Matic, bodi pogumen!« Turinek seveda ni pojasnil konkretnih razlogov za njegov odhod. Z namenom pomiritve vernikov je zgolj zapisal, da »Matic ni umrl, le odločil se je, da bo na drugačen način služil Božjemu ljudstvu, da bo v laiškem stanu razvijal svoje krstno duhovništvo.«

Ne razumejo, zakaj

Se tisto, kar je skrito med vrsticami, razkriva v nadaljevanju pisma? Med drugim lahko namreč v pismu preberemo: »…Stvari in osebe se nam zdijo samoumevne. In ko nekaj postane samoumevno, smo zelo hitro na tem, da to izgubimo…«

Seveda so se verniki, ki so radi obiskovali verske obrede tudi zaradi Lesjakovih pridig, saj je znal nagovoriti verujoče, slišati je bilo tudi vse dobro o njegovih organizacijskih sposobnostih, začeli upravičeno spraševati, zakaj se je odločil za tak korak.

Veliko je bilo ugibanj, toliko bolj, ker ni jasnih pojasnil o razlogih za odhod. Marsikaj se je govorilo, od tega, da mu ni bila po volji odločitev celjskega škofa Maksimilijana Matjaža, zaradi katere je bil iz celjske župnije, kjer je rad služboval, premeščen v velenjsko župnijo.

Slišati je bilo celo to, da naj bi ga v na novo organizirani skupnosti duhovnikov v Velenju zelo motila nastanitev. In seveda, tako kot je običajno v primerih vseh duhovnikov, so se verniki začeli pogovarjati o tem, ali je nenadoma odšel, ker ga je uročila nova ljubezen?

Facebook
Bil je znan in priljubljen duhovnik.

Prijateljstvo na preizkušnji

Ne le vernike, Lesjakov odhod naj bi užalostil škofa Maksimilijana Matjaža, toliko bolj, ker sta bila poprej, ko je Lesjak še služboval v Celju, v zelo dobrih in prijateljskih odnosih. Da bodo Lesjaka pogrešali v skupnosti duhovnikov v Velenju, lahko preberemo že v omenjenem pismu vernikom, ki ga je napisal Turinek.

Razmišljanje o tem, da je Lesjak verjetno sprejel takšno odločitev predvsem zato, ker se v skupnosti ni dobro počutil zaradi namestitve in ker je hotel delovati kot duhovnik in ne kot del kakšne novodobne samostanske skupnosti, se je po naših informacijah izkazalo kot neutemeljeno. Neuradno smo izvedeli, da v skupnosti še zdaleč ni imel le kakšne samostanske celice v velikosti nekaj pičlih kvadratnih metrov, pač pa apartma.

Kje domuje zdaj, ko ni več duhovnik?

Za njegovo dobro počutje, saj mu je bilo dodeljeno novo in opremljeno stanovanje, je poskrbela kar njegova, po vsej Savinjski dolini znana in premožna družina. Starši mladega, zdaj že nekdanjega duhovnika, imajo v lasti podjetje Lesmat d.o.o., pod njihovo blagovno znamko Hiša Lisjak pa deluje kar pet gostišč na petih lokacijah.

V Celju imajo Kavarno in restavracijo Lisjak Celjski, kamor radi zahajajo celjski občinski funkcionarji. Na Ločici pri Vranskem imajo Gostilno Pri mamici, s katero je poprej pod imenom Pri šoferski mamici upravljal znani gostinec in hotelir Zvone Štorman. Kavarna Lisjak je še na Taboru.

Hiša Lisjak sicer najbolj slovi po Kozolcu pri Ribniku in Na jasi, ki se nahajata v Miklavžu pri Taboru v Savinjski dolini. Na obeh lokacijah organizirajo družabne dogodke, med njimi seveda na visokem in profesionalnem nivoju pripravljene poroke kar lahko potrdijo številni mladoporočenci, ki so se odločili za njihovo ponudbo.

Se obeta poroka?

Kaj vse je na voljo na dan poročne slovesnosti, je še kako dobro znano tudi njihovemu družinskemu članu Maticu Lesjaku in če je res, da je zapustil duhovniški stan zaradi ljubezni do dekleta, ki se je zapisala medicini, mu za stroške morebitne poročne slovesnosti sploh ne bo treba skrbeti. Obenem bo zlahka izbral duhovnika za poročni obred v domači cerkvi. Morda pa bo to celo sam celjski škof Maksimiljan Matjaž?

Za pojasnilo smo prosili Hišo Lisjak in prejeli naslednji odgovor njihove predstavnice Aleksandre Podbregar: »Mislim, da za to vaše vprašanje nismo pravi naslov. Če pa vas zanimajo poroke pri nas, na naši lokaciji, pa vam z veseljem odgovorimo na vsakršno vprašanje.« Poskusili smo seveda dobiti izjavo Matica Lesjaka, a je za zdaj nedosegljiv.

Facebook
Matic Lesjak v Vatikanu