Obramba pred droni

Foto: Ukrajinci zajeli nenavadno rusko »želvo«

S.R.
21. 6. 2024, 18.10
Posodobljeno: 21. 6. 2024, 18.10
Deli članek:

Ukrajinski vojaki so pred dnevi uspešno zajeli močno predelan starodoben sovjetski tank, s katerim so ruski vojaki jurišali po bojišču.

Telegram
Ukrajinski vojaki so ruski tank zajeli v bližini vasi Kliščivka v regiji Doneck.

Za razliko od preostalih primerkov teh ruskih kreatur, ki so si prislužile vzdevke, kot so »želva« ali »lopa,« ta predelan tank ni končal v razbitinah, temveč v ukrajinskih rokah. Običajno gre za tanke starejšega tipa, ki jih ruski vojaki vse pogosteje prilagajajo razmeram na bojišču, zlasti zaradi velike nevarnosti, ki jo na fronti predstavljajo brezpilotni letalniki. Dobri dve leti po začetku popolne ruske invazije na Ukrajino namreč na nebu nad bojišči kraljujejo najrazličnejši brezpilotni letalniki, od tehnološko bolj dovršenih primerkov do povsem cenenih dronov, predelanih za bojevanje. Tako vojak na fronti tudi v trenutkih zatišja pri povsem običajnih logističnih opravilih nikoli ni varen. Čeprav so tako imenovane želve ali vrtne lope videti nenavadno, pa so kot vse kaže vsaj do neke mere učinkovite, sicer jih na bojišču ne bi bilo mogoče videti tako pogosto.

Kot so glede tega primerka, ki so ga zajeli, za tiskovno agencijo Reuters pojasnili ukrajinski vojaki, gre za precej zarjavel tank T-62, nekdaj glavni bojni tank Sovjetske zveze, na katerega so ruski vojaki namestili dodaten kovinski oklep in kovinsko kletko, slednjo pa opremili še z dodatno opremo za elektronsko bojevanje. Rusi so ga uporabljali predvsem za prevoz hrane, streliva in vojakov, pri čemer je kletka predvidoma namenjena obrambi pred napadi s cenenimi brezpilotnimi letalniki. »Gre za prazen taksi za osebje, ki mu edino obrambo nudi oprema za elektronsko bojevanje,« je dejal ukrajinski podpolkovnik Sergij Misiura. Ukrajinski vojak Dmitro je pojasnil, da je vstopanje in izstopanje skozi majhno loputo izjemno težavno, vidljivost iz tanka je zelo omejena, v notranjosti pa vlada izjemen smrad. Po navedbah ukrajinskih vojakov so ga skupaj s posadko zajeli na širšem območju vasi Kliščivka, ki leži južno od mesta Bahmut v regiji Doneck na vzhodu Ukrajine. Območje je že več mesecev prizorišče srditih bojev.