Požar na daljnovodu?

Električni mrk v več državah na Zahodnem Balkanu

S.R./STA
21. 6. 2024, 14.25
Posodobljeno: 21. 6. 2024, 17.23
Deli članek:

Skoraj celotna Črna gora, večina Dalmacije, Bosne in Hercegovine in Albanije so danes med vročinskim valom ostale brez elektrike. Oskrba z elektriko se na teh območjih postopoma obnavlja.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Hrvaška tiskovna agencija Hina je od hrvaškega električnega operaterja izvedela, da je prišlo do razpada elektroenergetske mreže v treh državah - najprej v Črni gori, nato v BiH, zatem pa še na Hrvaškem. O izpadih so poročali zlasti iz Dalmacije, ki je vezana na črnogorsko omrežje. Brez elektrike naj bi bili med drugim v Zadru, Splitu, Omišu, Makarski, Dubrovniku in na številnih otokih. Po nekaj več kot uri se je oskrba postopno začela obnavljati. Na Hrvaškem in drugod po Balkanu se sicer danes soočajo tudi z zelo visokimi temperaturami in med drugim pričakujejo vrhunec vročinskega vala.

Kot so sporočili v črnogorskem elektrodistribucijskem sistemu (CEDIS), je brez elektrike ostala skoraj celotna Črna gora. Vzrok naj bi bil požar na daljnovodu, sprva pa ni bilo znano, kdaj bo težava odpravljena. Po približno 40 minutah so oskrbo obnovili na skoraj celotnem ozemlju Črne gore. Ves ta čas naj bi elektriko sicer imeli območji mest Plevlja in Žabljak. Elektrike po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug ni bilo tudi v večjem delu Albanije, vključno s Tirano, Dračem, Elbasanijem, Gjirokastro in Skadrom. Vzrok naj bi bila okvara na visokonapetostnih vodih.

Izpad elektrike je v BiH povzročil številne nevšečnosti. V Sarajevu so zastali tramvaji, prav tako pa ne deluje prometna signalizacija. Brez elektrike so tudi številna druga mesta, med drugim Tuzla, Brčko, Banjaluka, Bijeljina, Mostar, Zenica, Visoko, Jajce in Kakanj.

Požar na meji z BiH

Črnogorske novice so pozneje poročale, da so ekipe črnogorskega elektroprenosnega sistema (CGES) na nedostopnem terenu na črnogorski meji v bližini mesta Gacko v BiH opazile obsežen požar, ki je zajel daljnovod. Pristojni so že krenili na teren, da bi okvaro odpravili, a bo delo terjalo tudi pomoč helikopterske ekipe. Po navedbah vira iz CGES naj bi bil požar posledica napake na daljnovodu. Pojavljajo se tudi druge informacije, da naj bi prišlo do izpada na daljnovodu med Grčijo in Albanijo, a uradno zaenkrat še nič ni potrjenega. Po poznejših navedbah albanskega operaterja je do neljubega dogodka prišlo zaradi okvare na daljnovodu z Grčijo, ki so ga povzročile visoke temperature. V državi so oskrbo z elektriko že obnovili.

V Črni gori je oskrba skoraj že popolnoma obnovljena, so sporočili pristojni organi. Vzrok izpada še vedno ni znan. Dogodek bo preučilo evropsko združenje evropskih operaterjev, ki ga vodi Evropska komisija, zagotavljajo v Podgorici. 

Postopno obnavljanje sistema

Elektrika se postopoma vrača tudi v dalmatinska mesta. Brez elektrike so bili med drugim v Zadru, Splitu, Omišu, Makarski, Dubrovniku in na številnih otokih. Oskrba z elektriko je bila okoli 15. ure stabilizirana tudi v večjem delu BiH. V času izpada je sicer državna elektroenergetska družba s sedeži v Sarajevu, Banjaluki in Mostarju aktivirala svoje proizvodne zmogljivosti, večjih nevšečnosti pa niso zabeležili.

Kot je za hrvaški portal televizije N1 pojasnil nuklearni fizik Tonči Tadić, so elektroenergetski sistemi držav Zahodnega Balkana od leta 2004 med seboj povezani, kar pomeni, da večji okvari ali izpadu sledi preobremenitev celotnega sistema.