Za vse enako?

Ali zavod zavaja glede časovne primerjave za pripravo DM teka in Magnificovega koncerta?

R.T.
21. 6. 2024, 13.28
Posodobljeno: 21. 6. 2024, 13.45
Deli članek:

Nadaljuje se spor glede vpliva načrtovanega Magnificovega koncerta na naravo v Tivoliju.

Primož Lavre
Magnifico čaka na razplet.

Zavod RS za varstvo narave (ZRSVN) je v ponovljenem postopku izdal odločbo, s katero je zavrnil izdajo soglasja za koncert Magnifica v Tivoliju. Presodili so, da ustrezna tehnična rešitev, ki bi omilila vpliv dogodka na sprejemljivo raven, ne obstaja. Med drugim so navedli, da koncert Magnifica odstopa po obremenitvi na enoto površine in po časovni obremenitvi.

Toda že pri časovni obremenitvi se zastavlja pomislek. Primerljiv dogodek se je odvil sredi maja. Celotna organizacija 18. DM teka za ženske je trajala 19 dni oziroma je bila načrtovana za tako dolgo obdobje, od 15. maja do 2. junija, kot je razvidno iz predhodnega soglasja ZRSVN. »Postavitev prizorišča je načrtovana od srede 15. 5. 2024 naprej, odvoz opreme pa najkasneje do 2. 6. 2024,« lahko preberemo v odločbi. Koliko časa pa bi bilo potrebnega za pripravo in pospravljanje Magnificovega koncerta? Manj! »Začetek dostave opreme na prizorišče je načrtovan v soboto, 24. 8. 2024, v primeru slabega vremena pa 22. 8. 2024. Odvoz opreme je načrtovan do 3. 9. 2024. Skupno bodo torej dela potekala oz. bo oprema na lokaciji do 13 dni,« stoji zapisano v odločbi, ki jo je izdal ZRSVN. Kljub temu je direktor ZRSVN Teo Hrvoje Oršanič včeraj dejal, da »priprava na prireditev DM tek poteka precej manj časa, kot bi potekala priprava prizorišča za koncert.« Gre za lapsus ali načrtno zavajanje?

Že konec maja je po prvi zavrnjeni odločbi odvetnik Janez Tekavc, ki se je pritožil v imenu organizatorja Doma svobode, v pogovoru za Svet24TV poudaril,  da je odločba zavoda strokovno zelo vprašljiva. Saj se je zavod, kot pravi, »postavil na stališče, da mora varovati neke zavarovane rastline oziroma živali, pri čemer ni navedel strokovnih argumentov.« Maja, ko v času ko zavarovana rastlina cveti, je v polnem razcvetu, dovolijo izvedbo teka. Avgusta, ko ne cveti in so v zemlji le gomolji, pa dogodek ne sme biti organiziran. Hkrati so vse te živali in rastline izven območja koncerta, je poudaril takrat. Zdaj pa se je razkrilo še, da bo celotna organizacija Magnificovega koncerta krajša od organizacije DM teka.

Organizatorji koncerta razmišljajo o ponovno pritožbo na odločbo ZRSVN.

Že kmalu pa utegne zavod izgubiti možnost odločanja o aktivnosti v Tivoliju. V Mestni občini Ljubljana namreč (Mol) predlagajo spremembo odloka o Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, s katero o soglasju za prireditve na štirih lokacijah v Tivoliju in na Rožniku ne bi več odločal zavod za varstvo narave.  O spremembi odloka bo mestni svet odločal na julijski seji.