Ministrstvo ugodilo pritožbi

Tekavc: Organizator se lahko tudi zaveže, da bo obiskovalcem Magnificovega koncerta zasegel krampe in lopate

D.K.
27. 5. 2024, 12.44
Posodobljeno: 27. 5. 2024, 19.37
Deli članek:

Čeprav je že kazalo, da bo velik jubilejni koncert priljubljenega slovenskega glasbenika Roberta Pešuta – Magnifica, ki je napovedan za konec avgusta v parku Tivoli, odpadel, bodo njegovi oboževalci morda le prišli na svoj račun. Zavod RS za varstvo narave bo namreč moral ponovno odločiti o sprejemljivosti izvedbe koncerta na območju krajinskega parka.

Jure Klobčar
Priljubljeni glasbenik Magnifico.

Spomnimo, Zavod RS za varstvo narave je po treh mesecih odločanja marca prošnjo organizatorja Magnificovega koncerta ob 30. obletnici njegovega glasbenega ustvarjanja zavrnil, ker da bi njegova izvedba trajno poškodovala in ogrozila naravne vrednote krajinskega parka. Organizator koncerta Dom svobode se je pritožil na ministrstvo za naravne vire in prostor in ministrstvo pozval, naj samo odloči o zadevi in naj zadeve ne vrača v odločanje zavodu, saj bi to lahko trajalo predolgo. Ministrstvo jim ni v celoti prisluhnilo. Zaradi ugotovljenih proceduralnih napak je razveljavilo odločbo in jo vrnilo zavodu v ponovno odločanje. 

Eni lahko, drugi ne

Soglasje zavoda za varstvo narave je namreč pogoj za pridobitev dovoljenja za izvedbo dogodka v krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, kjer se vsak dan ustavi množica ljudi, ki površine uporablja za šport, rekreacijo, sprehode in druženje. Občasno pa so na tem območju organizirani tudi različni dogodki, od manjših do velikih. Med drugim se je ravno konec minulega tedna odvil že 18. DM tek za ženske, ki je v park Tivoli privabil tekačice iz vse Slovenije, za dobro vzdušje pa so že tradicionalno poskrbeli Čuki.

Organizator Magnificovega koncerta ob vsem tem ne izključuje možnosti, da gre v tem primeru za arbitrarno in neenako obravnavo. Hkrati pa menijo, da je precej večja verjetnost, da bo nekdo kopal po gozdnih tleh in iskal gomolje ter plezal na drevesa in lupil lubje na katerikoli drug običajen dan, kot pa v času prireditve, ko bodo na tem območju prisotni varnostniki in bodo obiskovalci tudi sicer prišli zaradi koncerta in ne za to, da bi kopali po tleh in plezali na drevesa.

Odločitev ministrstva je za Svet24TV pokomentiral tudi odvetnik Janez Tekavc, ki ga je Dom svobode najel za pritožbo. "Zavod v postopku ni omogočil vlagatelju, da bi se izjavil glede vseh pomislekov, ki jih ima zavod v zvezi s to prireditvijo, drugi argument pa je primerljivost samih kriterijev. Se pravi, če je dovoljen DM tek za ženske, zakaj ne bi bila dovoljena tudi ta prireditev," je na vprašanje, zakaj je ministrstvo ugodilo pritožbi, dejal Tekavc. 

Zavod mora po njegovih besedah zdaj ponoviti postopek in razpisati ponovno javno obravnavo. Če pa meni, da se dogodek ne more zgoditi, mora to jasno utemeljiti. Glede na to, da gre za koncert, za katerega so potrebne večmesečen priprave, jih skrbi, da bi zavod prepozno odločal o tej zadevi. "Upravno gledano, obstaja možnost pritožbe zaradi molka organa," še pravi Tkavec, ki vseeno upa, da do tega ne bo prišlo.

Odločba zavoda strokovno vprašljiva

V pogovoru za Svet24TV je odvetnik Tekavc tudi poudaril,  da je odločba zavoda strokovno zelo vprašljiva. Saj se je zavod, kot pravi, "postavil na stališče, da mora varovati neke zavarovane rastline oziroma živali, pri čemer ni navedel strokovnih argumentov". Maja, ko v času ko zavarovana rastlina cveti, je v polnem razcvetu, dovolijo izvedbo teka. Avgusta, ko ne cveti in so v zemlji le gomolji, pa dogodek ne sme biti organiziran, je kritičen. Hkrati so vse te živali in rastline izven območja koncerta, je poudaril.

Kot je dodal, je "malo v šali, malo pa zares v pritožbi tudi napisal, da če si želijo preprečiti res neke zelo, zelo hipotetične možnosti, se organizator lahko tudi zaveže, da bo pobiral krampe in lopate, če bi kdo prišel na koncert z namenom prekopavanja zemlje in iskanja gomolja". "Kar se mi zdi res neverjetno, da bi kdo to počel," je dejal Tekavc.

Janković: Odločba je "nerazumljiva" 

V bran Magnificu je že pred dnevi stopil tudi ljubljanski župan Zoran Janković, ki je bil kritičen do zavrnitve soglasja omenjenem koncertu, ki da je "nerazumljiva", in spomnil, da je v Tivoliju pred leti nastopal tudi DJ Umek z "močnejšo glasbo".

Nad Magnifica z javnim pismom

Nestrinjanje z organizacijo velikega koncerta v parku Tivoli pa je z javnim pismom izrazilo 130 krajinskih arhitektov, biologov, urbanistov, glasbenikov, umetnikov ter uporabnic in uporabnikov parka Tivoli, ki s tem izražajo podporo Zavodu RS za varstvo narave pri njegovi odločitvi ter pozivajo k interdisciplinarni strokovni debati o prihodnjem upravljanju množičnih dogodkov v Tivoliju, saj postajajo ti vedno bolj pogosti.

Po njihovih navedbah je park Tivoli "edinstven javni prostor brez primere, zaščiten je kot objekt kulturne in naravne dediščine". Vsakodnevno ga za potrebe rekreacije in umika od mestnega hrupa uporabljajo številne občanke in občani Ljubljane ter mnogi obiskovalci prestolnice. Je pa tudi življenjski prostor mnogih vrst rastlin, živali in gliv, tudi nekaterih ogroženih vrst". Prav tako pa Magnificu predlagajo spremembo lokacije koncerta, saj menijo, da je v Ljubljani dovolj primernih prireditvenih prostorov, kjer lahko proslavi okrogli jubilej. 

Tekavc se ob temu, kot je dejal za Svet24TV, čudi tovrstnim pozivom, "saj primerjalno gledano so po vsem svetu takšni koncerti in prireditve izvedeni ravno v mestnih parkih," je dejal. In omenil, da s pravnega vidika pismo, v katerem nekdo izrazi idejo, da bi lahko nekaj organizirali drugače, ne more biti razlog za odpoved  koncerta.

Koncert je sicer napovedan za 31. avgust, organizatorji pa bodo v skrajnem primeru poskušali najti nadomestno lokacijo.