Odškodninska tožba

Možina od Makarovič terja 2000 evrov in opravičilo, ker mu je čast umazala s pesmijo

J.V.
27. 5. 2024, 12.40
Posodobljeno: 27. 5. 2024, 16.18
Deli članek:

Svetlana Makarovič naj bi s pesmico umazala čast in dobro ime novinarju in uredniku na TV Slovenija Jožetu Možini, zaradi česar v tožbi zahteva 2000 evrov odškodnine in opravičilo.

Svet24
Svetlana Makarović z odvetnikom Davidom Slugo ob prihodu na sodišče. "Zmaga je naša!" sta poudarila.

Na pravnem oddelku ljubljanskega okrajnega sodišča se je danes odvil pripravljalni narok v tožbi novinarja in urednika TV Slovenija Jožeta Možine proti književnici, glasbenici, igralki in aktivistki Svetlani Makarovič, vendar stranki nista našli skupnega jezika, da bi primer zaključili mimo sodišča. Prvi narok bo na sporedu predvidoma 12. septembra. Možina (in TV Slovenija) namreč od Makarović terja opravičilo in 2000 evrov odškodnine za duševne bolečine, ker je o njem v času tretje vlade Janeza Janše spesnila pesem z naslovom Utrip laži, ki jo je prebrala na kolesarskem protivladnem protestu 21. januarja 2020 v Ljubljani:

Kdo poklicni je lažnivec,
kdo potvarja zgodovino,
kdo ponižni hlapec vlade,
o, poznamo ga, Možino!
To zmenè, nikoli sito,
žre, se baše in kozla,
itak drugega ne zna.
Izkozlal je Pričevalce,
stopil je med izdajalce.

Koncentracija sovraštva,
kombinacija laži in poceni nastopaštva,
obrekljivec brez časti,
pljuval bi po partizanstvu
in se klanjal domobranstvu,
rdeče zvezde se boji!
Partizanstvo je vrednota,
domobranstvo pa sramota,
Dražgoše okrvavljene
kraj so častnega spomina,
smrt fašizmu, smrt janšizmu!
Jezik za zobe, Možina!

Z oddajo o Dražgošah razburil javnost

En teden prej je Možina s svojim Utripom na TV Slovenija in enostranskim prikazom dogajanja v Dražgošah razburil velik del javnosti in zanetil požar na družbenih omrežjih. Možina je v Utripu med drugim dejal, da so Dragoše pravljice za otroke, ki jim še vedno verjamejo tudi odrasli, in da se v Dražgošah slavi tragedija, za katero so krivi fanatični komunistični poveljniki.

Bobo
Jože Možina ne skriva svojih političnih afinitet.

Politična satira je zakonsko zaščitena

"Vesela sem, da je prišlo tako daleč. Danes sem še dodatno ponosna na to pesem, ki je odlično napisana. Gre pa seveda za politično satiro, ki je mednarodno zaščitena," je Makarovič po koncu naroka komentirala odškodninsko tožbo Možine. Že ob prihodu na sodišče v spremstvu odvetnika Davida Sluge je poudarila, da psihičnih bolečin ne trpi, "jih pa nekdo drugi". Z odvetnikom Slugo sta sicer prepričana: "Zmaga je naša!"

Možina se ni soočil z Makarovič

Povod za pesem je bil po besedah Makarovič "teror prejšnje vlade, ki je bil izrazito desničarski in profašistični". "Ta država je pričela s pljuvanjem po NOB. In tega ne bomo dovolili. V prejšnjem sistemu, v Jugoslaviji, nisem nikoli nosila rdeče zvezde in bi jo zavrnila, ker sem smatrala, da je žlahtna ideja komunizma bila zlorabljena s strani politike. Danes jo nosim s ponosom. Ker danes rdeča zvezda ni ne strankarski, ne politični, ampak moralni simbol," je še pojasnila in obenem povabila na svoj tradicionalni koncert Nosil bom rdečo zvezdo 4. junija na Kongresnem trgu. Možina (zastopata ga Žiga Podobnik in Sanja Brezinščak) na sodišče ni prišel.