Napovedane plohe in nevihte

Bliža se meteorološko poletje, vremenska situacija pa ne bo prav nič poletna

D.K.
27. 5. 2024, 10.52
Posodobljeno: 27. 5. 2024, 14.38
Deli članek:

Po napovedih vremenoslovcev tudi ta teden ne bo minil brez popoldanskih ploh in neviht. Ob tem pristojni svarijo, da je ob obisku gora obvezna zimska oprema.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Bliža se meteorološko poletje, vremenska situacija pa ne bo prav nič poletna. Tudi ansambelska oz. verjetnostna napoved nakazuje nadaljevanje nestabilnega vremena s pogostimi plohami in nevihtami, pravijo pri Neurje.si. Nekaj več padavin lahko pričakujemo ob koncu meseca, ko se bo nad Francijo/Španijo iznad severozahoda pomaknilo višinsko jedro, ki bo z jugozahodnim vetrovnim strženom poskrbelo za več vlažnega zraka in posledičnih padavin, dodajajo. 

"Nevihte se bodo pojavljale tudi jutri čez celoten dan. Temperature bodo v skladju s povprečjem vztrajno naraščale, vprašanje je le, kdaj lahko računamo na prekinitev atlantskih motenj ter vzpostavitev visokega zračnega pritiska. Zaenkrat tega vremenski modeli še ne nakazujejo (2 tedna vnaprej)," so zapisali.

Danes bo sicer dokaj sončno. Čez dan bo nastalo nekaj spremenljive oblačnosti s kakšno popoldansko ploho ali nevihto predvsem v hribovitih krajih zahodne Slovenije. Najvišje temperature bodo od 21 do 26 °C.

Jutri dopoldne se bodo krajevne padavine začele pojavljati v večjem delu države. Vmes bodo tudi nevihte. Popoldne bo zapihal severni do severovzhodni veter, na Primorskem proti večeru šibka burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 7 do 14, ob morju 16, najvišje dnevne od 15 do 21, na Primorskem in v jugovzhodni Sloveniji do 23 °C. Do srede zjutraj bo rahel dež povsod ponehal, čez dan se bo jasnilo. V četrtek se bo od zahoda znova pooblačilo, dež se bo čez dan širil proti vzhodu, so napovedali na straneh Agencije RS za okolje, kjer tudi svarijo pred nevarnostjo zdrsa v gorah. 

V Gorah upoštevajte opozorila pristojnih služb, nesreč je preveč

"Na Kredarici je bila noč jasna, zato je kljub temperaturi nad lediščem sneg pomrznil. Na kameri se dobro opazijo bleščeči ledeni kristalčki. V teh dneh je v hribih rana ura, zlata ura. Ker pa je v visokogorju še sneg, zlasti v jutranjem času obstaja možnost zdrsa. Še vedno je obvezna uporaba zimske opreme," so zapisali na straneh agencije. 

Da so v visokogorju še povsem zimske razmere, so konec minulega tedna opozorili tudi pri Gorsko reševalni zvezi Slovenije, kjer so zapisali, da je sneg predvsem na nekaterih severnih predelih in senčnih delih povsem trd/poledenel. "Obvezna je uporaba derez, cepina, saj je v visokogorju ponekod še več metrov snega," so opozorili.