Pogovor za Politico

Ministra Boštjančiča ne skrbi sodelovanje s francosko skrajno desnico

J.V./STA
21. 6. 2024, 13.55
Posodobljeno: 21. 6. 2024, 13.57
Deli članek:

Finančnega ministra Klemna Boštjančiča ne skrbi sodelovanje s skrajno desno vlado v Franciji, če bi na bližajočih volitvah zmagal Nacionalni zbor. Kot je dejal za portal Politico, so odnosi med ministri v večji meri odvisni od osebnosti kot od politične usmeritve. Ne skrbi ga niti izid volitev v ZDA, češ da je razvoj dogajanja v Evropi pomembnejši.

Jure Klobčar
Finančni minister Klemen Boštjančič.

"Z večino finančnih ministrov, ne glede na to, ali so socialisti ali konservativci, se razumem bolje kot s kolegi v lastni vladi," je v pogovoru za bruseljski spletni portal dejal Boštjančič, ki je tudi podpredsednik vlade in se danes v Luxembourgu udeležuje srečanja finančnih ministrov EU.

Sklic predčasnih volitev, za katere se je po porazu na evropskih volitvah odločil francoski predsednik Emmanuel Macron, je v pričakovanju vzpona skrajne desnice, kot spominja Politico, povzročil vznemirjenje na globalnih trgih, francoski finančni minister Bruno Le Maire pa je v torek posvaril pred možnostjo dolžniške krize v državi, če bi oblast prevzela skrajna desnica in uveljavila svoj program. A Boštjančič ne pričakuje, da bo okrepitev skrajne desnice tudi v Evropskem parlamentu po volitvah v začetku meseca, imela negativen učinek. "Ne verjamem, da bodo imele volitve in obrat političnega pola v desno negativen učinek," je dejal.

Podobno ga ne skrbi niti izid jesenskih predsedniških volitev v ZDA, češ da "ni tako pomemben" v primerjavi z razvojem dogajanja v Evropi. "Vsi v Evropi so tako osredotočeni na ZDA. Morali bi se osredotočiti nase in na to, kako narediti naš proces sprejemanja odločitev bolj učinkovit," je menil. Ne glede na to, kdo bo postal predsednik, je ameriška administracija po njegovih besedah "super učinkovita", tako da "ni tako pomembno, kdo bo zmagal", je še dodal za Politico.