Najhuje v Čepovanu

FOTO: Po "srhljivem opustošenju" na Goriškem na pomoč priskočila vojska

J.V./STA
25. 7. 2023, 14.25
Posodobljeno: 25. 7. 2023, 18.53
Deli članek:

Najhuje prizadeta območja Goriške sta danes obiskala tudi minister za obrambo Marjan Šarec in poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan.

Twitter
Zjutraj je v Čepovanu odkrivalo strehe, ruvalo drevesa ...

Neurja v ponedeljek in v noči na torek so na območju Goriških Brd, Vipavske doline in Krasa poškodovala skoraj vse kmetijske kulture, ponekod v celoti. Poškodovani so tudi kmetijski objekti in mehanizacija, je za STA povedal Vasja Juretič iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica. Ponekod so neurja poškodovala tudi protitočno zaščito.

Obseg škode na kmetijskih površinah je med 30 in 100 odstotki, marsikje pa so neurja poškodovala tudi kmetijske objekte in mehanizacijo, avtomobile in drugo premoženje. Najbolj prizadeta so območja ob meji z Italijo, je povedal Juretič. Podrobneje bo škodo mogoče oceniti šele v prihodnjih dneh, je poudaril.

STA
Posledice nočnega neurja na Goriškem. Razbite šipe zaradi toče na avtomobilu.

Zaskrbljujoče je predvsem dejstvo, da je poškodovana tudi zaščitna infrastruktura, med drugim protitočna zaščita. "Ker so bili zračni tokovi tako močni, smo škodo torej utrpeli tudi na zaščitenih površinah, kar pomeni, da je zelo velika," je dejal. Upa, da bo država finančno pomagala tudi kmetovalcem brez zavarovanja, če so ti utrpeli škodo velikega obsega.

Premier Robert Golob je včeraj dejal, da zakonodaja v primeru 100-odstotne izgube pridelka povrnitev škode s strani države po sistemu de minimis omogoča tudi tistim, ki pridelka niso zavarovali. Vlada bo storila vse, da bodo odškodnine izplačane še letos, je dejal.

Toča in vetrolom hudo poškodovala objekte v Čepovanskem dolu

Na območju Čepovanskega dola sta ponedeljkovo neurje s točo in današnji hud vetrolom močno poškodovala tamkajšnje stavbe. Po besedah pristojnih v naselju Čepovan ni hiše, ki bi ostala nepoškodovana. Po besedah župana občine Nova Gorica Sama Turela je v ponedeljek zvečer klestila toča, danes pa je to območje prizadel močan veter. "Prav srhljivo opustošeno je tukaj," je dejal.

Regijski štab CZ za severno Primorsko
Posledice neurja v Čepovanu.

Kot je opisal poveljnik civilne zaščite novogoriške občine Andrej Biaggio, je jutranje neurje ne samo odkrivalo strehe, ampak so te tako močno poškodovane, da so na tla padala celotna ostrešja. "Razmere so res grozljive in zastrašujoče," je ocenil in dodal, da ni skoraj nobene hiše, ki bi ostala nepoškodovana.

Po prvih ocenah je sicer močno poškodovanih 15 objektov. Predvidevajo, da selitve prebivalcev ne bodo potrebne, če pa se izkaže, da jih bo treba evakuirati, imajo tudi možne nastanitvene enote, je dejal Biaggio.

STA
Posledice nočnega neurja na Goriškem. Uničen pridelek.

 Škoda pa ni nastala samo na območju Čepovanske dolino, ampak tudi v širši okolici, Lazne ter Zgornjega in Spodnjega Lokovca. "Zaenkrat bomo skušali čim bolj omiliti posledice in preprečiti nastajanje nadaljnje škode in potem po najboljših močeh pomagati ljudem, da se škoda povrne in da dobijo hiše spet strehe," je napovedal župan Turel.

Ob tem je pohvalil gasilce, pripadniki civilne zaščite in vse, ki so prizadetim priskočili na pomoč. Na občini so aktivirali vse razpoložljive sile, za pomoč so zaprosili sosednje občine, pomagala bo tudi Slovenska vojska. Na občini so tudi že aktivirali proračunsko rezervo, dobili so tudi zagotovilo, da bo stroške nato pokrila država.

Škoda bo "segala v več deset milijonov evrov"

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je ocenil, da imajo na razpolago dovolj sil. Danes pričakujejo tudi okoli 30 vojakov, ki bodo pomagali odstranjevati porušeno drevje in pri vsem ostalem. "Verjamem, da jih bodo tukaj dobro izkoristili, ker so fantje pridni," je dejal in omenil tudi možnost pomoči gasilcev iz krajev, ki tokrat niso bili tako hudo prizadeti. Točno višino škode je po Šestanovih besedah trenutno težko ocenjevati, a glede na njegove izkušnje bodo segala v več deset milijonov evrov.

V. d. generalnega direktorja Uprave RS za zaščito in reševanje Leon Behin je zagotovil, da je trenutno v njihovih skladiščih na voljo dovolj materialov, ki ji potrebujejo za sanacijo. "Z lokalnimi štabi se dogovarjamo, kaj vse imamo, da ponudimo zaloge, tako da tudi premeščamo iz nekoliko manj prizadetih krajev v bolj prizadete," je pojasnil.

Regijski štab CZ za severno Primorsko
Minister Marjan Šarec na terenu.

Posledice neurij si je danes ogledal tudi minister za obrambo Marjan Šarec. Po njegovih besedah je nujno, da čim prej pripeljejo ponjave in čim več dvigal, s katerimi bodo lahko te ponjave napeli. Prav tako je treba čim prej vzpostaviti oskrbo z električno energijo. "Če bo treba, bomo kaj pripeljali tudi iz Ljubljane," je dejal minister. Spomnil je, da so pripadniki Slovenske vojske še vedno na Koroškem, v Vojniku in Šentjurju, kjer še vedno odpravljajo posledice neurja. Do četrtka so tudi podaljšali pomoč vojske v Črni na Koroškem.

"Vrtinčast veter je v manj kot minuti povzročil pravo razdejanje"

Sinočnja toča je po besedah vodje regijskega štaba CZ za severno Primorsko Ervina Čurliča največ škode in težav povzročila na industrijskih in stanovanjskih objektih v občinah Miren Kostanjevica in Renče Vogrsko. Poškodovanih je bilo tudi veliko avtomobilov. Zelo uničeni pa so tudi številni vinogradi v občini Brda, pa nasadi sadje v Vipavski dolini. Prave razsežnosti razdejanja na poljih in v sadovnjakih pa se bodo pokazala šele v naslednjih dneh.

Regijski štab CZ za severno Primorsko
Uničen nasad breskev v Mirnu.

Jutranje neurje pa je kot rečeno najbolj prizadelo Čepovan in okolico v mestni občini Nova Gorica. Vrtinčast veter je v manj kot minuti povzročil pravo razdejanje. Številne hiše so ostale brez streh, oziroma so le te zelo poškodovane. Ogromno je podrtega drevja, ceste so bile marsikje na tem območju neprevozne. V Čepovan je domačinom, poleg številnih prostovoljnih gasilcev s celotne regije, prišlo na pomoč tudi 30 vojakov.
Po zadnjih podatkih Elektra Primorske ob 16. uri je na severnem Primorskem brez električne energije še vedno več kot 1000 odjemalcev.

Regijski štab CZ za severno Primorsko
Posledice neurja v Čepovanu.

Poveljnik CZ za severno Primorsko Samo Kosmač je pozno popoldan zbral tudi že prve podatke za celotno to območje oziroma 13 občin: po doslej znanih informacijah je bilo ob sinočnji toči in današnjem orkanskem vetru poškodovanih več kot 100 stanovanjskih in gospodarskih objektov. Dobra četrtina teh v Čepovanu in okolici. Na terenu je več kot 300 poklicnih in prostovoljnih gasilcev in članov CZ ter kot omenjeno 30 pripadnikov Slovenske vojske.

Na Štajerskem in v Prekmurju brez elektrike več kot 14.000 odjemalcev

Na Štajerskem in v Prekmurju je bilo okoli 13.30 zaradi neviht z močnim vetrom in deževjem brez elektrike okoli 14.600 odjemalcev, kažejo zadnji podatki Elektra Maribor. V več krajih je podrlo drevesa in odkrilo strehe, med drugim na stavbi kmetijske fakultete v Pivoli in cerkev v Kungoti in Sveti Trojici v Slovenskih goricah.

Kot so za STA povedali v družbi Elektro Maribor, se stanje na terenu stalno spreminja, saj se nestanovitno vreme nadaljuje. Medtem ko je bilo zjutraj zaradi prekinjenih povezav na omrežju brez napajanja z električno energijo okoli 7600 odjemalcev, so jih do poldneva našteli že okoli 22.300. Do 12.30 so uspeli to število zmanjšati na okoli 17.300.

Bobo
Posledice neurja na Goričkem.

Na območju mariborske izpostave uprave za zaščito in reševanje so nujna posredovanja že ves dan, klicem na pomoč po besedah vodje izpostave Ivanke Grilanc ni videti konca. Do poldneva so zabeležili že okoli 250 intervencij, vezanih na škodo po neurju, in sicer v 19 od skupno 22 občin, ki jih pokriva ta izpostava.

Bobo
Posledice neurja na Goričkem.

V Mariboru je bilo med drugim več primerov črpanja vode iz prostorov zaradi dviga podtalnice in posredovanja zaradi odkritih streh objektov, pa tudi padca drevesa na hišo in eno od osnovnih šol. V Šentilju se je sprožil plaz, ki ogroža hišo, v Sveti Ani je veter podrl veliko število dreves, je povedala Ivanka Grilanc.

Zaradi napovedanih novih neurij s točo so iz mariborskega nakupovalnega središča Europark sporočili, da bo njihova parkirna hiša danes odprta vso noč. Tako že več let omogočajo brezplačno parkiranje ob vremenskih nevšečnostih.

O vetrolomu med drugim poročajo še iz Hoč, Puconcev, Rogašovcev in Lenarta. Nekaj težav so imeli v osnovni šoli v Negovi, kjer so po besedah ravnatelja Mateja Kranerja zaradi močnega vetra nekoliko zamakala streha in okna. Vse so že pobrisali, večje škode ni, je povedal za STA.

Po besedah vodje ptujske izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje Draga Murka je močan veter podrl več dreves na območju občin Sveti Andraž v Slovenskih goricah in Juršinci.

Vodja centra za obveščanje Murska Sobota Primož Senčar je povedal, da so na njihovem območju danes našteli že več kot 200 dogodkov in še vedno se vrstijo klici. V več krajih je močan veter odkril strehe objektov in podrl drevesa na ceste in dovozne poti, bilo je tudi nekaj zalitih kleti in padcev električnih drogov.