En kilogram

FOTO: To je rekordno velika toča v Evropi!

G.G.
25. 7. 2023, 13.52
Posodobljeno: 25. 7. 2023, 14.21
Deli članek:

Iz severne Italije prihajajo fotografije in posnetki, na katerih vidimo uničujoče posledice današnjega in včerajšnjega neurja.

Tornado in Italia - Marilena Tonin
Toča rekorderka

Toča v velikosti oreha, v velikosti jajca in naposled tudi toča v velikosti teniških žogic. Prerešetala je avtomobilska stekla in pločevino, poškodovana fasade in preluknjala strehe. Kogar bi zadela v glavo ...

Tornado in Italia - Marilena Tonin
Toča rekorderka

In kje je bila največja? Po meritvah Evropskega laboratorija za hude nevihte (ESSL) je v Pordenoneju v deželi Furlanija - Julijska krajina padala že obsceno velika toča. »Najverjetneje je govora o novem evropskem rekordu, kajti take toče še pri nas nismo zabeležili. Po celotni dolžini je namreč merila kar 20cm, v premer pa 16cm. Ta sam kos je tehtal preko 1kg!,« so zapisali na Facebook strani portala Neurje.si. Na ESSL so podali še natančnejše podatke: toča je v dolžino merila 19 centimetrov, tehtala pa res več kot kilogram. »To je le centimeter manjša toča od svetovnega rekorda. 20 centimetrov veliko točo so izmerili v Južni Dakoti,« so zapisali pri ESSL.