Sodni dnevi

Neurje na Celjskem: Pred Matjažem se je zrušil objekt - imel je srečo, da je preživel

P.K.
25. 7. 2023, 13.16
Posodobljeno: 25. 7. 2023, 14.32
Deli članek:

Slovenija je že dva tedna v primežu izredno burnega vremenskega dogajanja. Silovita neurja z močnim vetrom in točo so lomastita po naravi in človekovem imetju; drevje pada kot domine, odkriva strehe, uničuje kmetijski pridelek, luknja avtomobile in steklene površine hiš, poplavlja in ogroža človeška življenja.

Svet24 TV
Matjaž Sivka je snemalcu Mateju Kržetu pripovedoval o peklenski ujmi, ki ga je spravila v veliko psihično stisko.

Posebej hudo je bilo včeraj v Novi Cerkvi, naselju v severnem, gričevnatem delu Celjske kotline, ki spada v občino Vojnik. Tam je ekipa Svet24 TV obiskala lokalnega kmeta Matjaža Sivko, ki je povedal, da je včerajšnja ujma že tretja, ki so jo doživeli ta teden. 

Ko je začelo besnenje narave, sta se s sinom ravno namenila pokriti poškodovano streho hleva (op.p. načela so jo prejšnja neurja), nakar se je naenkrat pooblačilo in začelo deževati. Od tu naprej se je vse dogajalo zelo hitro, je opisal peklensko dogajanje: "Želel sem pod streho zapeljati še traktor – ostale stroje smo že imeli na varnem -, nakar se je v 15 minutah razbesnelo neurje, zaradi katerega se je porušil eden od objektov gospodarskega poslopja," je skrušen sporočil v kamero Sveta24 TV. "Sem imel pa srečo, da so ruševine padle naprej, ne nazaj, sicer ne vem, če bi ostal živ," je dejal pretresen.

60 krav brez krme

Končna bilanca posledic hudega vremena je za kmeta iz Nove Cerkve zelo črna: porušilo je dva, ne samo en objekt, poškodovane je več kmetijske mehanizacije, uničen je pridelek. Matjaž Sivko ves čustven pove, da bodo to že nekako rešili, ne ve pa, "s čim bodo pozimi krmili krave, saj jim je povsem uničilo tudi osem hektarjev koruznega polja, načetih že od prejšnjih neurij," je skrušen dodal.

"Sem pod velikim psihičnim pritiskom. Ne vem prav dobro, kako se bomo izvlekli iz tega. Kmetija je naš kruh, imamo 60 glav živine, s katerimi pridelamo mesečno okoli 15 tisoč litrov mleka. V naši panogi res ni enostavno: stroški pridelave mleka rastejo, njegova cena pa pada. Smo ravno tako v krizi kot marsikod drugod. Poleg tega se soočamo še že z neurji. Težko je. Smo pa na srečo vsi nepoškodovani," je zaskrbljen sklenil svoje misli.

Svet24 TV
Renata Ožvalt je dejala, da mikoli še nisem videla česa tako groznega.

Pomagajte, če lahko

Renata Ožvalt iz Polž, še ene vasi vojniške občine, je prav tako pretresena na dogajanjem: "Nikoli še nisem videla česa tako groznega. Veter in toča sta nas obkrožala z vseh strani. Opazovala sem električni drog, kako se je zibal sem in tja, nato pa se je zrušil. Zdaj elektrike ni. Kaj takega se mi ni zgodilo še nikoli v življenju. Škode sploh ne morem oceniti, tako obsežna je. Tudi vsi sosedje pravijo, da kaj takšnega še niso videli. Hudo je bilo. Uničeno je vse: strehe, pridelki in marsikaj drugega," je dejala in iskreno priznala, da jo je bilo med neurjem strah tudi za lastno varnost. "Upamo, da bomo deležni pomoči," je še povedala za Svet24 TV.

"Takšnega neurja v naših krajih še nismo doživeli. Res upam, da se to nikoli ne ponovi. Precej poslopij je povsem porušenih. Veliko škodo so utrpeli predvsem kmetje, saj so pridelki uničeni. Res ne vem, kako bodo to leto sploh preživeli. Voda ljudem zateka v hiše in še naprej povzroča škodo," pa je o torkovem dogajanju dejal Peter Operčkal, eden od prebivalcev občine Vojnik.

"Informacij o tem, kje je bilo najhuje nimam, a bi ocenil da je neurje najbolj prizadelo večji del Vojnika in Novo Cerkev. Občina Vojnik in gasilska društva so že v preteklosti večkrat priskočili na pomoč, tudi tokrat pa sem opazil že več vozil, ki pomagajo," je še pohvalil delo gasilcev in izpostavil, da naj na pomoč priskočijo vsi, ki le lahko.