Ljubljana

Namesto dreves, občina po mestu kopiči skulpture

P.K.
25. 7. 2023, 14.16
Posodobljeno: 25. 7. 2023, 14.16
Deli članek:

Iz Mestne občine Ljubljana (MOL) so sporočili, da bodo na Slovenski cesti pri stičišču s Tomšičevo ulico začeli s postavljati vodno skulpturo, s katero »bomo dodatno oživili prostor, prispevali k ohlajanju mesta ter ozaveščali tako o okoljskih vrednotah kot o pomenu kakovostne pitne vode.«

MOL
Tako bo izgledala nova fontana.

Gre za zahteven projekt, so še povedali, saj izvedba zahteva kompleksnost povezave med geometrijo vodne skulpture, hidravličnimi lastnostmi in prostorom, ki ga omejuje obstoječa infrastruktura. Na Fakulteti za strojništvo so izvedli celo eksperimentalno študijo vodnih curkov za fontano, katere postavitev bo stala malo več kot pol milijona evrov.

"Vodni elementi v urbanem okolju pomembno vplivajo na ohlajanje mesta, hkrati pa imajo tudi estetsko vlogo in prostoru dajejo celovito podobo. Številne ureditve vzdolž osrednjega dela Slovenske ceste, ki je tako po videzu kot prometni ureditvi posebnost v Ljubljani, danes zagotavljajo različne možnosti uporabe in doživljanja ulice ter prostorov ob njej. Ob načrtovanju prenove tega javnega prostora smo se odločili postaviti skulpturo v obliki vodnjaka, ki bo ploščadi pred arkadami Konzorcija dala značaj trga in nudila različne interakcije ter bo privlačno in prepoznavno obeležje glavne ulice z bogato zgodovino, povezano z miti in legendami," so ob tem sporočili z občine.

Ob novici, da bo Ljubljana dobila fontano, so z ušesi zastrigli predvsem v vrstah nasprotnikov sečnje dreves po občini. "Namesto, da bi Ljubljano (o)zelenili, izsekavajo drevesa in nam nameščajo vodo, češ da bo ta hladila v vročini. To mnogo bolje opravi drevo," je bilo o potezi občine slišati med nekaterimi domačini, ki se zavzemajo za čim več krošenj v mestu.