Ljubljanski gasilci so opravili meritev ph, test prisotnosti ogljikovodikov ter pregledali strugo potoka. Opazili so, da je voda belkaste barve. Ko se odpravili ob potoku gorvodno so hitro ugotovili, da belkasta voda priteka s smeri gradbišča, približno 100 metrov od pogina rib, še višje pa je bila voda bistra, poroča Uprava za zaščito in reševanje. To bi moral biti dovolj dober indic, če že ne dokaz, o lokaciji onesnaženja.

Nadaljnje analize bodo opravile pristojne institucije.

Pred desetimi dnevi smo poročali o zastrupitvi rib v Malem grabnu. Poginilo je nekje med 10-12 tisoč rib, poleg tega pa še na stotisoče mladic. "Veste, vse je pocrkalo, kompleten pogin, od pet milimetrskih mladic do 80-centimetrskih sulcev, da ne govorimo o podustih, klenih, mrenah do zaščitenih nežic in pisanic … Vse je šlo!" nam je ob tej katastrofi povedal Bojan Pergovnik, predsednik ribiške družine Barje. Škode se ne da popraviti, je pojasni, saj se teh rib ne da kupiti, tako da mladic ne morejo nadomestiti z novimi. Onesnaženja, kot je velikokrat v podobnih primerih, po uradni poti niso uspeli dokazati. "Domnevamo, da je prišlo do večkratnih izlivov neznanih snovi - kemikalij, lahko čistil, gnojnice ali podobnih odpadnih vod," je za Televizijo Slovenija povedal vodja kemijskega dela ekološkega laboratorija na IJS Dušan Žigon.

Že pred tremi tedni je prišlo do manjšega, v primerjavi z Malim grabnom, pogina rib v bližnji Gradaščici. 

Ljubljanski župan Zoran Janković je že napovedal, da je treba povzročitelje ostro kaznovati, če je prišlo do namernega onesnaženja.