Vesoljske smeti padle na Avstralijo

Domnevni odpadki kapsule SpaceX strmoglavili v ograde za ovce

E. J.
1. 8. 2022, 19.36
Posodobljeno: 1. 8. 2022, 19.59
Deli članek:

Zgodaj zjutraj je dva kmeta v Novem Južnem Walesu prestrašil pok in odkrila sta nekaj, kar je bilo videti kot vesoljska oprema, raztresena pa je bila po njunih ogradah za ovce. Domnevajo, da gre za kapsulo SpaceX.

Brad Tucker
Vesoljska smet, ki je videti kot monolit iz filma Stanleyja Kubricka 2001: Vesoljska odiseja, je visoka skoraj tri metre in so jo našli zagozdeno pokonci v tleh.

Ovčerejec Jock Wallace je sprva za nasvet poklical avstralsko upravo za civilno letalstvo, a tam so mu svetovali, naj se obrne na Naso. "Jaz sem kmet iz Dalgetyja, kaj naj rečem NASI?" je kmet nato povedal televizijskim novinarjem. Wallace in njegov sosed Mick Miners, ki je prav tako opazil nenavadne predmete na svoji zemlji, sta se zato pomoč nato obrnila na dr. Brada Tuckerja, astrofizika z Avstralske nacionalne univerze. Ta je za Sky News povedal, da je kmetoma razložil, zakaj verjame, da artefakti izvirajo iz kapsule SpaceX, ki je maja padla na Zemljo. "Ob 7. uri po lokalnem času je bil prtljažnik SpaceX Crew-1, ki je spodnji del kapsule brez tlaka, katalogiziran in sleden, da bi ponovno vstopil nad južne dele Novega Južnega Walesa v Avstraliji," je pojasnil dr. Tucker.

3-metrski monolit, zapičen v zemljo

Vesoljska smet, ki je videti kot monolit iz filma Stanleyja Kubricka 2001: Vesoljska odiseja, je visoka skoraj tri metre in so jo našli zagozdeno pokonci v tleh. Po besedah ​​astronoma Jonathana McDowella je mestece Dalgety v Novem Južnem Walesu – kjer so jo našli – skoraj popolnoma poravnano s potjo ponovnega vstopa tega dela kapsule. SpaceX sicer ni odgovoril na prošnjo Sky News za izjavo o tem, ali je ta vesoljska smet nekaj, kar je pustil v orbiti okoli planeta.

Slišali zvočni udar in videli razpadanje v zraku

Dr. Tucker je dejal: "Tisto jutro so ljudje po vsem območju slišali zvočni udar, ko je del kapsule vstopil v atmosfero. Ljudje so videli tudi, kako razpada, kar je značilno za vesoljsko smeti. Po pregledu lahko vidite žgoče vzorce." Dr. Tucker je še dodal, da se sestava predmeta ujema s sestavo vesoljske opreme. "Dele je mogoče tudi približno vizualno uskladiti s slikami in deli prtljažnika," je dodal in pojasnil, da je to morda največji dokumentirani kos vesoljskih odpadkov v Avstraliji, odkar je Nasina vesoljska postaja Skylab leta 1979 strmoglavila v Zahodni Avstraliji.