Biser bivše SFRJ

Največji hotel v nekdanji Jugoslaviji Brioni je po večmilijonski prenovi znova odprl svoja vrata

E. J.
1. 8. 2022, 18.37
Posodobljeno: 1. 8. 2022, 19.19
Deli članek:

Pravijo, da je ime hotela, po italijanski besedi za bližnje Brione, kjer je Tito živel in delal šest mesecev na leto, predlagala igralka Sofija Loren.

dk
Hotel Brioni je bil paradni konj puljskega turizma leta 60. in 70. let, v katerega je Tito pripeljal ugledne goste z vsega sveta.

yt
Sofia Loren je bila redna obiskovalka legendarnega hotela. in je zanj menda tudi predlagala ime.

Hotel "Brioni" z več kot 230 sobami je elegantna modernistična zgradba, ki se dviga sredi borovega gozda, pred eno najugodnejših obalnih perspektiv na Jadranu, piše Financial Times. Dodaja, da bi ta hotel lahko imenovali kar biser Socialistične Federativne Republike Jugoslavije, ki jo je vodil dosmrtni predsednik Josip Broz Tito.

Ob vstopu v hotel je 'začutil vonj po Jugoslaviji'

Odprtje hotela Brioni v zgodnjih sedemdesetih letih je bilo načrtovano za gostovanje mednarodnih filmskih zvezd, ki prihajajo na odmevni letni filmski festival v Puli. Pravijo, da je ime hotela, po italijanski besedi za bližnje Brione, kjer je Tito živel in delal šest mesecev na leto, predlagala igralka Sofija Loren. Zdaj, po prenovi, ki je stala približno 34 milijonov evrov, denar je vložila Arena Hospitality Group, je eden od vodnikov, ki je vodil turistično skupino po otoku dejal, da je "ob vstopu v hotel začutil vonj po Jugoslaviji". Hotel je bil paradni konj puljskega turizma leta 60. in 70. let, na katerega je Tito pripeljal ugledne goste z vsega sveta. Tukaj se novinar Tim Moore spomni leta 1972 in zlate dobe puljskega filmskega festivala, ko so v hotelu Brioni bivale zvezde tistega časa, kot so Boney M, Abba, pa tudi vladarji in politiki, kot sta Hruščov in Gadafi. V tekstu Moore še ugotavlja, da Titova diktatura v Jugoslaviji ni škodila njegovi priljubljenosti v vseh državah nekdanje Jugoslavije: "Čeprav je bil povezan z diktaturo, je Tito še danes priljubljen v velikem delu svoje razdrobljene nekdanje države", je zapisal za konec.