Končno so uradno sporočili

Največji požar v zgodovini Slovenije je pogašen!

E. J.
1. 8. 2022, 16.48
Posodobljeno: 1. 8. 2022, 17.01
Deli članek:

Ob 19. uri bo preklican tudi državni načrt zaščite in reševanja ob velikem požaru v naravnem okolju, je sporočil Simon Vendramin iz gasilske enote Nova Gorica. Kakšne so prve ocene Zavoda za gozdove?

sta
Po prvi oceni Zavoda za gozdove je požar zajel območje veliko 3.600 hektarjev.

Vse od 15. julija, ko je izbruhnil prvi požar pod daljnovodom Opatje selo - Miren so bile oči slovenske javnosti, pa tudi sosednjih držav, usmerjene proti Krasu. Sploh, ko se je v nedeljo, 17. julija začela kar prava ognjena stihija. Ko so bile, v najbolj kritičnih trenutkih, ogrožene tudi vasi na Krasu in ob njegovem vznožju.

Dolgo pričakovana novica

Danes, točno ob 13. uri, pa je vodja intervencije Simon Vendramin iz gasilske enote Nova Gorica le oznanil že težko pričakovano odločitev: "Največji požar v zgodovini Slovenije je pogašen, ob 19. uri bo preklican tudi državni načrt zaščite in reševanja ob velikem požaru v naravnem okolju. Bo pa potrebna še naprej, do obilnejšega dežja, velika, velika previdnost in pozornost, da bi se kaj takega ne ponovilo, " je še pristavil najbolj izpostavljen gasilec med vsemi gasilci v drugi polovici julija pri nas. Pozorno spremljanje dogajanja bo potrebno, sploh, ker je na bližnjem območju, okrog v glavnem slovenskih vasi in zaselkov na italijanski strani še vedno, občasno, opaziti dim.

Gasilska straža požarišča ostaja

Gasilci matičnih (iz občin Miren - Kostanjevica, Renče - Vogrsko in Komen) in okoliških društev bodo v sklopu požarne straže, ob razglašeni zelo veliki požarni ogroženosti v naravnem okolju, izvajali tudi gasilsko stražo samega požarišča.

Po prvi oceni Zavoda za gozdove je požar zajel območje veliko 3.600 hektarjev. Velika večina le tega, kar 82 %, je v občini Miren-Kostanjevica, 10 % v občini Renče-Vogrsko in 8 % v občini Komen.