Ugiba se, da je za pogin rib odgovoren izliv kemikalij. Ta se je zgodil blizu logističnega centra Pošte Slovenije na Viču, a kot pravi Zoran Janković, naj Pošta ne bi bila odgovorna za izlitje. Policija in pristojne institucije so na mestu vzele vzorec vode, z analizo vode bodo po županovih navedbah ugotovili, za kakšno snov je šlo in kdo je povzročitelj. Na rezultate analize čaka tudi Mestna občina Ljubljana. "Če je prišlo do namernega izpusta, potem je treba povzročitelja ostro kaznovati," je odločen Janković.

Službe civilne zaščite in ljubljanskega podjetja Voka Snaga so bile na terenu še isto noč, pravi Janković. Za izvrstno delo se je zahvalil tudi Ribiški družini Barje, ki je skupaj z gasilci iz Ljubljanice odstranila mrtve ribe. Dejal je še, da občina več kot toliko pri sanaciji ne more sodelovati, ker reke spadajo pod Državno RS direkcijo za vode.

Ob tem je poudaril, da je še vedno veliko kanalizacijskih cevi hiš, ki so tik ob Ljubljanici, speljanih vanjo. "Če bom še na tem mestu, bom na čolnu z direktorjem Voke vsak izpust v Ljubljanico za pol metra zabetoniral," je dejal. Poudaril je, da ravno zato podpira projekt C0, ki bo povezal kanalizacijska sistema Medvod in Vodic z osrednjo ljubljansko čistilno napravo. Pridobili so gradbeno dovoljenje za večino trase. Kot je danes ocenil Janković, bodo s tem kanalom zaprli 6400 greznic. "To pomeni, da bo naša podzemna voda še bolj čista, konec koncev bomo zaščitili tudi reke." Občina pa ima v načrtu tudi projekt čiščenja mulja iz Ljubljanice.

Janković poziva vse, ki živijo ob vodotokih, naj pazijo na svoje ravnanje, saj je takšno nesrečo težko popraviti. Sicer pa upa, da bo jeseni dovolj padavin, da bo gladina vode višja. "Srčno upam, da se bo ta ribji živelj obnovil," je še dodal.