Dokončen razkol med stranko Desus in njenimi poslanci?

Jasnič napovedal odstop, če poslanci podajo prijavo na KPK

S.R./G.G.
21. 10. 2021, 11.02
Posodobljeno: 21. 10. 2021, 18.04
Deli članek:

Predsednik stranke Desus Ljubo Jasnič je včerajšnje dogajanje v državnem zboru, kjer so Desusovi poslanci glasovali za vse predloge in sklepe vlade Janeza Janše, označil za neposredno izdajo stranke, njenih volivcev in podpornikov. Popoldne je postavil ultimat: "Če bodo poslanci Desusa podali prijavo na KPK, bom odstopil".

Bobo
Ljubo Jasnič: "Mislim, da je to unikum v politiki, da predsednika stranke predlagajo KPK, ker nekatere stvari svetuje."

"Takoj, ko bo poslanska skupina podala prijavo Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) proti meni, v tistem momentu bom predlagal, da prevzamejo stranko," je bil popoldan jasen Jasnič.

V izjavi je sicer še poudaril, da vodstvo stranke in njega osebno žalosti podpora poslanske skupine vladnim ukrepom in zakonodajnim predlogom, ki so po njihovi oceni škodljivi za Slovenijo. "Podpora vladnim zakonom, ki poglabljajo razkol družbe in dajejo še več vzvodov vladi, da z represijo tlači ljudi, ni v interesu Desusa, ne večine prebivalcev Slovenije."

Spomnil je, da vodstvo stranke zaradi škodljivih ravnanj ne podpira več trenutne vlade in njenih zakonodajnih ukrepov, pri tem pa je izpostavil novelo zakon o organiziranosti in delu v policiji, ki bo po njegovi oceni Nacionalni preiskovalni urad podredila vodstvu policije.

Na vprašanje, ali bo vztrajal pri izključitvi poslancev Desusa iz stranke, pa je dejal, da sam nikogar ne izključuje, saj lahko člane iz stranke izključi le občinski odbor.

Spomnimo, državni zbor je včeraj s 46 glasovi za in 40 proti potrdil predlog novele zakona o organiziranosti in delu v policiji, v skladu s katero se med drugim spreminja umestitev in avtonomnost Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU). NPU bo tako postal notranjeorganizacijska enota Uprave kriminalistične policije, enota in direktor urada pa bosta podrejena direktorju Uprave kriminalistične policije. Novela zakona prinaša tudi nekatere druge spremembe. Kot je poročala STA, so v večjem delu opozicije predlaganim rešitvam nasprotovali, saj da bo lahko po spremembi zakona minister za notranje zadeve usmerjal policijske preiskave, novela pa bo tako povzročila dokončno politično podreditev NPU, da ta ne bo več avtonomen pri preiskovanju kaznivih dejanj, ter dokončen politični prevzem policije in čistko v njej. Da je novela zakona prejela zadostno podporo, so morali zanjo glasovati tudi poslanci Desusa, kar pa je bilo v popolnem nasprotju s sklepi, ki so jih sprejeli na zadnjem Svetu stranke Desus, na kar je v današnjem dopoldanskem pismu opozoril tudi Jasnič.

Kot je zapisal Jasnič, je poslanska skupina včeraj "eklakantno kršila sklepe stranke," na zadnji seji sveta stranke so namreč sklenili, da zaradi "škodljivih ravnanj ne podpira več trenutne vlade niti njenih ukrepov, še najmanj zakonodajnih." Med najbolj spornimi sklepi in predlogi, ki so jih včeraj podprli njihovi poslanci, je izpostavil ravno zgoraj navedeno novelo zakona. "Pod vsako naslednjo akcijo Hojsovega ministrstva, ki bo razsuvala delovanje NPU, bo poslej stal tudi pečat stranke Desus. To pa je v izrazitem nasprotjo z interesi in vrednostami stanke Desus in predstavlja grobo kršitev sklepov najvišjega organa, Sveta stranke," je zapisal predsednik.

Glasovanje Desusovih poslancev je označil za "neposredno izdajo stranke," zlasti "njenih volivcev in podpornikov" ter tudi "slovenskih državnih interesov, posebej v evropskih okvirih." Opozoril je še, da je takšno glasovanje morda v interesu samih poslancev, a je v "neposrednem nasprotju z interesi stranke Desus, ki naj bi jo zastopali." Jasnič je poslance še pozval, naj s samovoljnim početjem "nemudoma prenehajo" ter da sklepe in zaveze stranke spoštujejo, sicer bodo proti njim "prisiljeni sprejeti najbolj rigorozne ukrepe."

"Priča smo hudega napada"

V izjavi za javnost se je na Jasničevo pismo že odzval nad dogajanjem ogorčen namestnik vodje Desusove poslanske skupine Ivan Hršak, ki je dejal, da poslanci niso "toliko vredni," da bi to pismo prejeli sami, temveč so ga "prejeli posredno." Hršak je dejal, da Jasnič in generalna sekretarka "obirata pot reševanja težav preko medijev," ne pa da se pogovorijo "v hiši, v stranki." Opozoril je, da so se poslanci ves ta čas držali nazaj, a da tako "enostavno ne gre več." "Priča smo hudega napada, kako smo glasovali na včerajšnji seji," je še poudaril ter dodal, da vodstvu Desusa ne pozna parlamentarne demokracije, ki da si jo predstavljajo tako, da da bodo poslancem za vse zakone pošiljali napotke, kako naj glasujejo. "Ogorčeni smo, očitki so grdi, da ne spoštujemo nobenih sklepov stranke," je dejal Hršak.

STA
Ivan Hršak

Simonovič o prestopu v SMC

"Če me nekdo povabi na razgovor in mi predstavi razmišljanja, se takih pogovorov udeležim. Odločitve, kaj se bo zgodilo, pa še ni," je dejal Simonovič, ki je pojasnil, da je Desus edina njegova sranka do zdaj od leta 1994 ter da še vedno verjame v njen program. Če bo videl, da v Desusu ni možnosti uresničevanja programskih točk, pa bo iskal opcijo, kjer bo to mogoče.

Po Hršakovem mnenju to, o čemer govori Jasnič, sploh niso sklepi sveta stranke, temveč le Jasničeva stališča, ki so jih z glasovanjem sicer potrdili. Obtožbe, da poslanci ne spoštujejo sklepov, je označil za laž. Za Hršaka obstajata samo dva veljavna sklepa stranke še iz časa, ko se je na čelo stranke vrnil Karl Erjavec, namreč da stranka ni v Koaliciji ustavnega loka in da bo v državnem zboru "zmerna opozicija," pri čemer lahko poslanci podprejo vse predloge vlade, za katere bodo menili, da so v interesu stranke in njenih volivcev. "Takšnega načina v stranki nismo vajeni in to je res škodljivo, da gre vse preko medijev. Tole danes je bila pa kaplja čez rob, kako želijo z nami obračunati," je še glede pisma izpostavil Hršak, ki je poudaril, da lahko poslanci v državnem zboru odločajo v skladu z lastno vestjo in "ves čas to delamo." Hršak je pojasnil še, da bo Jasničev način dela prijavil Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK).

Hršaku je pritrdil tudi drugi poslanec iz vrst Desusa Branko Simonovič, ki je dejal, da se organi stranke, odkar je na čelu Jasnič, ukvarjajo samo s tem, kako poslance očrniti in jih okriviti za vse to, kar se v Desusu dogaja. Hršak je še dodal, da organi stranke nimajo pravne podlage, da bi poslance iz stranke izključili, če pa bodo to storili, se bodo sami "poslužili najboljših pravnikov v Sloveniji, ki ne bodo imeli težke naloge, da jih bodo obranili." Opozoril je, da bodo posledice za tak korak čutili tisti, ki se bodo to sprožili.