V menopavzi

Jejte tribe, fižol in korenje, da preprečite izpadanje las

Tea Dečman
21. 10. 2021, 10.39
Posodobljeno: 21. 10. 2021, 10.42
Deli članek:

Pomembno vlogo pri rasti las ima ženski spolni hormon estrogen. Ko po menopavzi (zadnji menstruaciji) drastično upade, se to na laseh zelo pozna.

dreamstime
Lasje pri ženskah značilno izpadejo na čelnem in temenskem predelu.

Izpadanje las med menopavzo je posledica hormonskega neravnovesja. Povezano je z zmanjšano proizvodnjo estrogena in progesterona. Ta dva hormona pomagata, da lasje rastejo hitreje in ostanejo na glavi dlje časa. Ko ravni estrogena in progesterona padeta, lasje rastejo počasneje in postajajo veliko tanjši. Zmanjšanje estrogena in progesterona lahko sproži povečanje androgenov oziroma moških hormonov. Androgeni krčijo žilice v lasnih mešičkih, zato ne dobijo dovolj hrane. Posledica je izguba las na glavi.

Značilnosti izpadanja las po ženskem tipu

Lasje pri ženskah značilno izpadejo na čelnem in temenskem predelu. Postanejo razredčeni (terminalne, močne lase zamenjajo tanki, velusni lasje), sprednja čelna linija las pa se ne premakne. Običajno je nastanek ženske plešavosti postopen, včasih pa je izpadanje las izrazito in nenadno. Ženske opazijo, da se jim stanjša čop, da lasišče postane bolj opazno. V primeru hudega izpadanja lahko pride tudi do opeklin lasišča v poletnih mesecih.

Kako si pomagati

Najprej posvetite pozornost svoji prehrani. Zaužijte več železa in biotina, železo ima namreč ključno vlogo pri preprečevanju izpadanja las, biotin pa je znan kot vitamin za rast las. Med odličnimi viri teh hranilnih snovi so ribe, oreščki, fižol, piščančje meso, zelena solata, paradižnik in korenje. Zaužijte tudi več maščobnih kislin omega 3. Redno uživajte ribe ali vsaj prehranska dopolnila iz ribjega olja, semena lana in orehe. Tudi posamezne rastline hranijo lase ali spodbujajo krvni obtok v koži glave, denimo aloe vera, ginseng, sivka in rožmarin.

dreamstime
Za lepe lase uživajte ribe ali vsaj prehranska dopolnila iz ribjega olja.

Zmanjšajte stres

Manjša ko je raven stresa, boljše je harmonsko ravnovesje. Zmanjšana proizvodnja estrogena lahko vpliva na delovanje možganov ter povzroči nihanje razpoloženja, tesnobo in depresijo. Joga in meditacija sta izjemno učinkoviti pri odpravljanju stresa.

Naravna nega las

Da bi preprečili poškodbo las, čim manj uporabljate likalnik za lase in druge vroče vire zraka, ki škodujejo lasem. Če si barvate lase, uporabite čim bolj naravno barvo za lase. Pri umivanju las uporabite negovalni balzam, da ohranite zdravo lasišče in spodbudite zdravo rast las.

Telesna aktivnost

Fizična vadba je ključni del zdravega načina življenja. Ko fizična vadba postane vsakodnevna rutina, se bolje počutimo in smo srečnejši. Zato izberite obliko vadbe, ki vam ustreza. Redna vadba pomaga pri preprečevanju drugih simptomov menopavze, kot so nihanje razpoloženja, povečanje telesne teže in nespečnost. Vsi ti dejavniki so pomembni za ohranjanje hormonskega ravnovesja, kar spodbuja zdravo rast las.

Domača maska, ki dela čudeže

Če hočemo, da nam lasje znova začnejo rasti, je dovolj, da se odpravimo v domačo kuhinjo. Maska iz enega rumenjaka, zvrhane žlice medu in žlice olivnega olja, ki jo vtremo v lasišče in speremo šele po treh urah, dokazano spodbudi rast novih las. Postopek izvedemo vsak teden, učinek pa se začne kazati po nekaj mesecih.