Slovenija

Do leta 2025 se bo uporaba oblačnih storitev zvišala za 8 krat

R.T.
21. 10. 2021, 08.26
Posodobljeno: 21. 10. 2021, 08.28
Deli članek:

V Združenju za informatiko in telekomunikacije pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS), IKT horizontalni mreži in Digitalnem inovacijskem stičišču Slovenije so organizirali dogodek z naslovom Priložnosti 5G omrežja za poslovne uporabnike.

Profimedia
Če smo v začetku 90. let prejšnjega stoletja preko naprav verbalno komunicirali in kasneje prešli na video komunikacijo, lahko v prihodnosti z vpeljavo sodobnih tehnologij pričakujemo, da bomo na daljavo lahko tudi čutili.

Kot je na dogodku poudaril izr. prof. dr. Boštjan Batagelj iz Fakultete za elektrotehniko, z vedno višjimi hitrostmi in manjšimi zakasnitvami pri uporabi tehnoloških rešitev prihaja do velikih družbenih sprememb.

Batagelj je na dogodku, na katerem so bili prisotni tako domači kot tuji govorci, predstavil novosti, ki jih prinaša omrežje 5G. Po njegovih besedah so pretekle generacije mobilnih omrežij, katerih začetki segajo v leto 1991, vse uporabnike obravnavale enako, novejše pa prilagojeno. Če smo v začetku 90. let prejšnjega stoletja preko naprav verbalno komunicirali in kasneje prešli na video komunikacijo, lahko v prihodnosti z vpeljavo sodobnih tehnologij pričakujemo, da bomo na daljavo lahko tudi čutili. Batagelj je ob tem opozoril na vedno večjo potrebo po prenosu podatkov, ki se bo po njegovi oceni v prihodnjih letih bistveno zvišala. Z nadaljnjim trendom naraščanja količine prenesenih podatkov naj bi posameznik tako že čez 10 let porabil preko 600 GB na mesec.

Kot dejal Peter Jenko, v. d. generalnega direktorja Direktorata za informacijsko družbo, je boljša povezljivost, ki jo omogoča omrežje 5G, nujna za večjo konkurenčnost podjetij iz različnih sektorjev. Ob tem je predstavil tudi načrte Slovenije, da do konca tega desetletja zagotovi stoodstotno pokritost vseh poseljenih območij v državi s širokopasovnimi omrežji, saj je po njegovih besedah »povezljivost eden izmed ključnih dejavnikov gospodarskega in družbenega razvoja.«

Nadzor na daljavo in vpeljava novih poslovnih modelov

Zoran Vehovar, član poslovodstva družbe Telemach je poudaril, da 5G ne cilja več na uporabnika, ampak na stroje, podlago za to pa predstavlja internet stvari. Kot je še dodal, je pri tem ključen prenos dobrih praks iz tujine ter doslednost vseh sektorjev pri razvoju. Aleksandar Todorovski iz Ericssona je med prednostmi, ki jih prinaša uporaba omrežja 5G in ki jih je mogoče vpeljati v vse sektorje, izpostavil upravljanje na daljavo, nadzor v realnem času, prilagodljivost, nove poslovne modele, avtomatizacijo in večjo varnost. Kot je še izpostavil Batagelj, pri omrežju 5G ne gre zgolj za hitrost, ampak je potrebno zagotoviti tudi varnost, varčnost ter zanesljivost omrežja, kar bo imelo velik vpliv na podjetja in kritično infrastrukturo.

Po podatkih, ki jih je predstavil Igor Milojević iz podjetja Huawei Technologies, je oblačne storitve leta 2020 uporabljalo 10 % podjetij, leta 2025 pa se bo po njihovih ocenah delež zvišal na 80 %. Velik naskok lahko pričakujemo tudi pri uporabi umetne inteligence v podjetjih in sicer iz 16 % leta 2020 na 97 % v letu 2025.