preliminarna preiskava

EMA: Cepivo AstraZenece ni krivo za smrt avstrijske medicinske sestre

S.R./STA
10. 3. 2021, 20.48
Posodobljeno: 10. 3. 2021, 20.54
Deli članek:

Iz Evropske agencije za zdravila (EMA) so danes sporočili, da glede na izsledke preliminarne preiskave cepivo farmacevtske družbe AstraZeneca ni povzročilo smrti medicinske sestre v Avstriji.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Kot so v sporočilu za javnosti pojasnili pri agenciji EMA, "trenutno ni znakov, da bi cepljenje povzročilo ta zdravstvena stanja, ki niso med stranskimi učinki." Gre za strjevanje krvi, zaradi katerega je deset dni po cepljenju s cepivom AstraZenece umrla 49-letna medicinska sestra v Avstriji, in pljučno embolijo, zaradi katere so morali po cepljenju v bolnišnico sprejeti še 35-letnico.

Pristojni avstrijski organ je zaradi teh dveh primerov v petek začasno ustavil cepljenje z okoli 6000 odmerki cepiva AstraZeneca iz sporne serije, uporabljene v Zwettlu, kjer sta bili cepljeni obe ženski.

Serijo ABV5300, v kateri je bilo približno milijon odmerkov cepiva, je prejelo 17 držav članic EU, Slovenije ni bilo med njimi. Nekatere so se tako kot Avstrija preventivno odločile, da prekinejo cepljenje s cepivom iz te serije, so še navedli v agenciji. Do torka so sicer prejeli še dve poročili o težavah po cepljenju s to serijo, podobnih tistim, ki sta jih imeli ženski v Avstriji.

Odbor agencije EMA za varnost preiskuje kakovost cepiva v seriji, čeprav je napaka v kakovosti na tej stopnji malo verjetna, so pojasnili.