Epidemija sars-cov-2

Vlada odločila, na celotnem območju države bo veljala še nadaljnjih 30 dni, policijska ura ostaja ...

S.R.
10. 3. 2021, 20.59
Posodobljeno: 10. 3. 2021, 22.17
Deli članek:

Vlada je na sredini seji na Brdu pri Kranju tehtala in pretehtala. Razglasitev epidemije so podaljšali za nadaljnjih 30 dni.

Vlada Republike Slovenije
Vlada na Brdu pri Kranju vsako sredo odloča o nadaljnjih korakih.

"Epidemiološke razmere zahtevajo ponovno, a časovno omejeno razglasitev epidemije na celotnem območju države," je vlada sporočila prek twitterja. Vlada je razglasitev epidemije tako podaljšala za 30 dni. Kot so pojasnili, se v Sloveniji "glede na število okuženih soočamo z nadaljevanjem drugega vala epidemije covid-19. Hitro širjenje virusa med ljudmi močno presega normalno obolevnost." Podaljšanje epidemije bo veljalo od 18. marca, ko se zaključi obdobje veljavnosti trenutnega ukrepa.

Vlada je sicer v popoldne in zvečer na Brdu pri Kranju, kot to počne vsako sredo, znova strnila vrste ter proučevala, kako uspešni smo s trenutnimi ukrepi. Ključni vprašanji sta, ali je možno še kakšno dodatno sproščanje oziroma ali razmere morda terjajo celo zaostrovanje ukrepov, a v tem tednu kakšne bistvene spremebne niso bile predvidene, saj Slovenija kot celota ostaja v oranžni fazi.

Je pa vlada po poročanju portala MMC sprejela tudi spremembe Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji. S spremembno se dodatno v vseh statističnih regijah v celoti sprošča dejavnost gradbeništva.  Izjema bo veljala od 15. marca naprej, pri čemer za zaposlene ne bo veljala obveza testiranja.

Hojsov predlog naletel na gluha ušesa

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je včeraj naznanil, da bo vladi predlagal skrajšanje policijske oziroma epidemiološke ure, kot jo imenuje sam, na čas med 22. in 6. uro. Strokovna skupina se za to spremembo ni odločila, saj da tega epidemiološke razmere še ne omogočajo, še poroča portal. O tem vprašanju naj bi znova odločali v naslednjih 14 dneh.

Prav tako niso podprli predloga, da bi dvolastnike zemljišč izvzeli iz obveze tedenskega testiranja v primeru prehajanja mej. Tako se bodo morali od naslednjega ponedeljka naprej obvezno testirati tudi dvolastniki.

Se pa lahko prebivalci in gostinci v posavski in jugovzhodni regiji veselijo odločitve, da lahko terase in vrtovi gostinskih lokalov tam ostajajo odprti še en teden.

Drugo

Vlada je sicer podaljšala večino ostalih omejitev, kot so omejitve pri zbiranju, šolanju in športu, pri kolektivnem uresničevanju verske svobode, pri ponujanju kulturnih in kinematografskih storitev, prodaji vozil in javnem prevozu, poroča STA.

Vlada je sprejela novelo zakona o nalezljivih boleznih, ki uvaja karanteno na domu in nadzor nad njenim izvajanjem ne glede na to, ali je bila oseba v karanteno napotena s strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje, policije ali na drug način. Novela tudi določa evidence, potrebne za nadzor in določa neizvajanje karantene na domu kot prekršek. Predlog novele bo podrobneje predstavljen v četrtek, so napovedali.

Kot še poroča STA, je vlada izdala tudi Odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe z novim koronavirusom v upravnih zadevah. Ta določa, da se lahko vloge v upravnem postopku vlagajo brez kvalificiranega elektronskega podpisa, omeji se možnost vlaganja vlog neposredno pri organu, temu pa se omogoči, da lahko izključi javnost iz ustnih obravnav in drugih procesnih dejanj zaradi varovanja zdravja udeležencev.

Z odlokom se omejuje pregledovanje dokumentov v uradnih prostorih, dopušča se vročanje na navadni elektronski naslov, dopušča se podaljšanje roka za izdajo in vročitev odločbe, če zaradi protikoronskih ukrepov odločbe ni mogoče izdati in vročiti v zakonitem roku. Z odlokom se tudi dopušča podaljšanje roka za izpolnitev obveznosti, če te ni mogoče izpolniti v postavljenem roku. Odlok bo začel veljati dan po objavi v uradnem listu in bo veljal do konca epidemije, a najdlje tri mesece, so še sporočili po seji vlade.