mravlje ne bi pohodil

Streljal na ženo, zgrešil in se ji nato opravičil

M.R.
10. 3. 2021, 19.31
Deli članek:

Nexhbidin Zidi obsodbo na pet let zapora zaradi poskusa uboja soproge Asime izpodbija na višjem sodišču. Trdi, da je streljal v zrak, ne vanjo, in da se je hotel zgolj pogovoriti.

Arhiv Svet24
Fotografija je simbolična.
Če bo obsodba obveljala, bo Zidi lahko spal na zaporniški žimnici, ne v avtu.

Obramba zahteva oprostilno sodbo, ljubljanski višji sodniki pa bodo odločitev vpletenim posredovali pisno, čez približno mesec dni.

»Nikoli ne bi vzel življenja nikomur, hudo bi mi bilo že, če bi mravljo pohodil. Ni bil moj namen, da bi jo ustrelil, bog ne daj! Za vse njeno trpljenje in strah, o katerem sem zdaj slišal na sodišču, se ji opravičujem. Če slučajno umrem v zaporu, ji to povejte,« je novembra lani v končnih besedah v joku pojasnjeval Zidi sodnikom prve stopnje. In nadaljeval, da bi se strinjal tudi z dosmrtnim zaporom, če bi ji res hotel storiti kaj žalega, ter da v 32 letih bivanja v Sloveniji nikoli prej ni prišel v navzkriž z zakonom. Po prepričanju obtoženčevega zagovornika Petra Kobentarja ni nobenega dokaza, da bi njegov klient streljal v smer oškodovanke, s katero sta bila takrat v ločitvenem postopku. Kobentar meni, da dejansko stanje ni v celoti razčiščeno, in zahteva oprostilno sodbo, medtem ko je tožilstvo zadovoljno z razpletom procesa na prvi stopnji, kjer so sodniki Zidiju prisodili pet let zapora.

Pred tem pogojno obsojen zaradi groženj

Incident se je pripetil 14. februarja lani, na valentinovo, na Pokopališki ulici v Ljubljani. Po obtožnici je Zidi s polavtomatsko pištolo nameril v hrbet soproge Asime, ustrelil in zgrešil. Med njima je bil sicer že nekaj časa razkol. Zaradi teroriziranja žene je sodišče odločilo, da mora Zidi zapustiti domače stanovanje, zato je spal v avtu, prepovedalo mu je tudi približevanje in navezovanje stikov z njo ter z njunimi tremi otroki. A je prepoved večkrat kršil. Le nekaj dni pred obravnavanim incidentom je dobil papirje s sodišča, natančneje kaznovalni nalog s pogojno kaznijo pet mesecev zapora in dveletno preizkusno dobo zaradi groženj Asimi, kar je gotovo še povečalo njegovo zamero. Na valentinovo se je potem spet smukal v bližini nekdanjega stanovanja na Pokopališki in nenadoma presenetil oškodovanko. Ta se je po lastnih besedah ob prihodu iz trgovine obrnila in zagledala pištolo, usmerjeno proti njej. Ko je zaslišala pok, je zbežala in poklicala policijo.