Pravijo, da ne obstajajo študije, ki lokale izpostavljajo kot žarišča okužb

Gostinci doživeli napad na družbenih omrežjih

Polona Krušec
10. 3. 2021, 20.11
Deli članek:

Lastniki in najemniki lokalov, v katerih se streže pijača ali hrana, so doživeli napad na družbenih omrežjih, saj jim del javnosti očita, da eden glavnih argumentov, s katerim nagovarjajo državo, naj jim sprosti dejavnost, ne drži.

STA
Lokali v Novem mestu so odprti.

Gostinstvo je v drugem valu širjenja virusa onemogočeno že skoraj pet mesecev. V dveh regijah so sicer ta teden na zunanjih površinah sprejeli goste, a pod zelo strogimi pogoji, ki jim večina sploh ne more zadostiti.

»Tako se je od vseh, ki bi lahko začeli delati, v dveh regijah odprlo le 30 odstotkov ponudnikov hrane in pijače,« je dejala Vesna Šeruga, ena od članic civilne iniciative Združeni gostinci, v kateri se zavzemajo za svoj (boljši) položaj med epidemijo.

Splošno znanje ali ...

Omenjeno iniciativo je na spletu napadel del javnosti, ki ga menda zastopajo tudi predstavniki zdravstvene stroke (da bi izvedeli več o njih, smo se povezali z njimi, vendar se niso pravočasno odzvali). Spravili so se na enega od argumentov, ki ga gostinci izpostavljajo kot glavnega, ko državo nagovarjajo, naj jih znova odpre. »Ponudniki gostinskih storitev pravijo, da ne obstaja nobena študija, ki bi pokazala, da se korona širi tudi v barih in restavracijah oziroma da so ti pomembno žarišče, vir okužb. Pa ni mogoče, da po enem letu, kolikor je korona med nami, ne vedo še nič o virusu in naravi njegovega obnašanja?! Pa saj je jasno, kje je problem. Virus v zaprtih prostorih in ljudje brez mask, to je problem. To stroka trobi že ves čas. In da to veš, razumeš, je osnovno znanje o zdravstvenem problemu, s katerim se srečuje svet. Če s tem argumentom stopiš pred vlado, te ta najbrž res ne more jemati resno,« so se uperili vanje.

Naj nam pokažejo študije

Blaž Cvar iz sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije zavzema enak položaj kot iniciativa. »Tudi naša sekcija ne ve zagotovo, ali so gostinski lokali res vir okužb. Nismo seznanjeni s trdnimi dokazi za to. Ne zanikamo nevarnosti virusa. Mi samo ne vemo za nobene študije, ki to nesporno potrjujejo, dokazujejo,« je povedal.

»Nihče ni gostincem niti nam, ki predstavljamo panogo in zastopamo interese gostincev in turističnih ponudnikov pred državo, argumentirano predstavil, da je to problem. Naj nas seznanijo z raziskavami in njihovimi izsledki, da vidimo, ali imajo res tehtne razloge za to, da smo še vedno zaprti. Če bodo to utemeljili, bomo sprejeli, da pač ne moremo delati. Ne oporekamo temu – zdravje je prvo, a naj nam predstavijo tehtne razloge, da nam prepovedujejo obratovanje v zaprtih prostorih,« je izpostavil Cvar.

Nevarno ali ne

Primož Lavre
Prof. dr. Roman Jerala, vodja odseka za sintezno biologijo in imunologijo na Kemijskem inštitutu.

Prof. dr. Roman Jerala, ki virus in njegovo naravo zelo dobro pozna, ne nazadnje vodi tudi skupino raziskovalcev Kemijskega inštituta v Ljubljani, ki razvija cepivo proti koronavirusu, je pojasnil, kar bega gostince. Dejal je, da se virus najučinkovitejše prenaša prek kapljic in aerosola v izdihanem zraku, kar je bolj intenzivno ob govorjenju in petju. »Za prenos virusa so najbolj nevarni zaprti, neprezračeni prostori, v katerih je hkrati več ljudi, ki ne nosijo mask. To so tako rekoč po definiciji restavracije in bari, ker se ne da jesti in piti z masko prek ust,« je razložil.

Jerala je dodal, da obstaja več raziskav, ki so pokazale, »da so zaprti prostori v restavracijah kraj, kjer so okužbe bolj pogoste. Eno najbrž najbolj obsežnih študij je pripravila skupina in sodelavci prof. Jureta Leskovca, Slovenca, ki kot izredni profesor dela na ugledni Univerzi Stanford. Na osnovi podatkov mobilnih telefonov so spremljali gibanje in zadrževanje ljudi v povezavi z infekcijami. Ugotovili so, da največje tveganje predstavlja prav zadrževanje v restavracijah.«

Uvajajo učinkovitejše maske

Povedal je, da je do podobnih zaključkov prišla tudi študija ameriškega CDC (Center for disease control and prevention), ki je ugotovila, da je bilo med najpomembnejšimi dejavniki tveganja pred nastopom bolezni prav zadrževanje v restavracijah, prej kot denimo v telovadnicah, cerkvah, trgovinah ali javnem transportu. »Vsekakor je bolj varno, če je za vsako mizo samo eden, še bolj pa, če se izogibamo prehranjevanju in pitju v zaprtih prostorih z več ljudmi.«

Vsi primeri in študije, ki jih je navedel, so vključevali izvorno različico virusa, »medtem ko so izzivi za nove bolj kužne različice, kot je denimo tako imenovana angleška, bistveno večji. Prav to je razlog, da v več državah uvajajo nošenje bolj učinkovitih mask N95«, je še povedal prof. dr. Roman Jerala.